A Mazsihisz szerint gyalázatos az alakzatban vonuló neonácik akadálytalan grasszálása

A Mazsihsz közleményben reagált arra, hogy október 23-án neonácik zavartalanul vonulhattak Budapesten, majd megtámadták az Aurórát.

„Az 1956-os forradalmat mindannyian joggal tekintjük a szabadság ünnepének. E napon, de máskor is elfogadhatatlan a békés városlakókat érintő fenyegetés” – olvasható a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) közleményében.

Neonácik vonultak Budapesten, az Aurórát is megtámadták – Kibic Magazin

Letépték és felgyújtották az Aurórára kitűzött szivárványszínű zászlót, és összefirkálták a falakat. A kerületi polgármester, Pikó András azonnali utasítást adott az ügy kivizsgálására és az Auróra rendőri biztosítására. Neonácik gyújtogattak az Aurórában – írta ki Facebook oldalára Schönberger Ádám, az Auróra vezetője az üzenetet október 23-án. A helyzetet képpel is illusztrálta.

A szervezet szerint „az alakzatban vonuló neonácik akadálytalan grasszálása a város szívében gyalázatos tett, az általuk elkövetett csoportos garázdaság minden jóérzésű ember számára sértő”. A Mazsihisz vezetősége az október 23-i esetet követően arra kéri a magyar hatóságokat, hogy „ne nézzék tétlenül ezt a társadalom egészét fenyegető jelenséget”.

A Mazsihisz közleményében arra az október 23-i esetre utal, amiről itt a Kibicen is beszámoltunk. Eszerint radikálisok 50-60 fős csoportja, alakzatban, skandálva vonult a Nagykörúton. A neonácik útba ejtették a számos civil szervezetnek is otthont adó Aurórát, ahol, miután az épületbe nem tudtak bejutni, arról letépték a Pride-zászlót, amit az utcán felgyújtottak, majd neonáci feliratokkal összefestették az Auróra falait.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp