Orbán Viktor egy Wass Albert verssel emlékezett meg október 23-ról

A miniszterelnök Wass Albert Üzenet haza című versét találta a legalkalmasabbnak arra, hogy Facebook-oldalán megemlékezzen az 1956-os forradalomról.

Orbán Viktor a nemzeti ünnepen osztotta meg Facebook-oldalán Wass Albert Üzenet haza című versét Dörner György előadásában. Arra azonban nem adott magyarázatot, hogy miért pont a vitatott múltú, a szélsőjobbal erősen szimpatizáló erdélyi író művét tartotta a legalkalmasabbnak arra, hogy megemlékezzen az 1956-os forradalomról. Ráadásul egy szélsőjobboldali színész által elszavalva.

Wass Albertet egyébként nemrég nácinak nevezte Karácsony Gergely, frissen megválasztott budapesti főpolgármester egy Indexnek adott interjúban. Karácsony ezt egy utcanév-változtatásról szóló kérdés kapcsán vetette fel, és az író lenácizásával nagy felháborodást okozott jobboldali körökben. A főpolgármester szerda este az ATV-ben már bocsánatot is kért mindazoktól, akiket megbántott azzal, hogy nácinak nevezte Wass Albertet.

A 444 cikke azonban rávilágít arra, hogy még ha Wass nem is volt tagja semmilyen náci vagy nyilas pártnak, és nem is kollaborált a nácikkal, az író „különösen visszataszító nézeteket valló, undorító rasszista alak és förtelmes antiszemita volt, aki egy csomó hungaristával tartott fel ilyen-olyan kapcsolatot és akinek egy rakás művét a virtigli nácik is élvezettel olvasták volna, ha a maga korában nem lett volna szinte totálisan ismeretlen szerző”.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp