Neonácik vonultak Budapesten, az Aurórát is megtámadták

Letépték és felgyújtották az Aurórára kitűzött szivárványszínű zászlót, és összefirkálták a falakat. A kerületi polgármester, Pikó András azonnali utasítást adott az ügy kivizsgálására és az Auróra rendőri biztosítására.

Neonácik gyújtogattak az Aurórában – írta ki Facebook oldalára Schönberger Ádám, az Auróra vezetője az üzenetet október 23-án. A helyzetet képpel is illusztrálta.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10157762692178033&set=a.10150227119948033&type=3&theater

A radikálisok 50-60 fős csoportja feltehetően a közeli Corvin közben megszervezett Mi Hazánk tüntetésre tarthatott, és útba ejtették a számos civil szervezetet is befogadó épületet. Schönberger szerint az Auróra ekkor zárva volt, így senki sem sérült meg.

Miután az épületbe nem tudtak bemenni, arról letépték a Pride-zászlót, amit az utcán felgyújtottak, majd neonáci feliratokkal összefestették az Auróra falait.

Az aurórások a hatóságokhoz fordultak, akik már kiértek a helyszínre. Mint Schönberger elmondta, a történtek miatt rendőrségi feljelentést tesznek.

A Népszava információi szerint a támadás előtt jó ideje járta már a várost a neonáci társaság, de a rendőrség nem kísérte vagy tartóztatta fel őket. A Légió Hungária egy közösségi oldalára képeket is feltöltött a támadásról, majd röviddel délután három előtt arról is, amint egyenruhás tagjaikat rendőrök veszik körbe egy kocsmában. “Lobogjon a láng” címen egy további felvonulást is meghirdettek szerda késő délutánra, amit október során Molotov-koktélt hajigáló jelmezes emberekről készült videóval népszerűsítettek.

A történtekre Pikó András, Józsefváros új polgármestere is reagált. Mint írta: „Az Auróra közösségét ma olyan támadás érte, melyet magánemberként és polgármesterként egyaránt elítélek, szolidáris vagyok velük. Délután 4 órakor az Auróra kinyit, ezért egyeztettem telefonon a kerületi rendőrkapitánnyal, aki biztosított arról, hogy kézben tartják a helyzetet és védelmet biztosítanak az ottlévőknek.”

Mint arról a Kibic is beszámolt, szeptember végén Budaházy Györgyék homofób transzparensekkel zavartak meg az Aurórában egy zártkörű workshopot, amelyen pedagógusok számára mutattak volna be iskolai erőszak megelőzésére oktató videókat. Akkor a rendőrség csak hosszas unszolás után intézkedett a helyszínen, de Budaházyékat végül nem küldték ki az Aurórából.

A Zsidó Közösségi Fórum elnöksége elítéli Budaházyék homofób akcióját az Aurórában – Kibic Magazin

Budaházy Györgyék megzavartak az Aurórában egy zártkörű workshopot, amelyen pedagógusok számára mutattak volna be iskolai erőszak megelőzésére oktató videókat szeptember végén. A zsidó civileket összefogó Zsidó Közösségi Fórum elnöksége szolidaritást vállal az Aurórával és elítélte az akciót.

Schönberger Ádám a mostani eset kapcsán a következőket írta a Facebook oldalára: “Köszönet mindenkinek az aggódó üzenetekért, nagyon jól esik nekünk. Szerencsére senki sem sérült meg, és már látszik is, hogy az új polgármester alatt más lesz a helyzet. Még mindig helyszínelnek a rendőrök, mindent ki fognak vizsgálni és a 48 Órás megfigyelést is elrendelték.”

Néhány órával később Schönberger Ádám egy újabb képet posztolt, amelyen már ismét lengett a Pride zászló az Auróra bejárata felett.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp