Irán nem engedi, hogy cselgáncsozói izraeliek ellen mérkőzzenek, ezért az összes versenyről kitiltották őket

A tokiói világbajnokságon történt incidens miatt minden nemzetközi versenyről kizárta Iránt a Nemzetközi Cselgáncs Szövetség (IJF). A döntést azzal indokolták, hogy Irán megtiltja sportolóinak, hogy izraeli ellenféllel mérkőzzenek.

Augusztus 28-án, a 81 kilogrammosok között címvédőként indult Szaid Mollaejt az iráni hatóságok felszólították, hogy lépjen vissza a világbajnokságtól annak érdekében, hogy ne kerülhessen szembe az izraeli Szagi Mukival. Az IJF emlékeztetett, hogy az irániak részéről korábban is történt már hasonló szabálysértés, mivel Mollaej februárban a párizsi Grand Slam-viadalon sem állt ki egy izraeli rivális ellen.

https://akibic.hu/2019/09/02/csaladjat-fenyegettek-az-irani-dzsudosnak-hogy-ne-alljon-ki-izraeli-ellenfelevel/

A Tokióban vb-címig menetelő Muki egyébként az elődöntőben az egyiptomi Mohamed Abdelalt győzte le, aki a mérkőzés után nem volt hajlandó kezet fogni vele.

A 24.hu közlése szerint a határozat értelmében a felfüggesztés mindaddig érvényben marad, amíg az iráni szövetség nem ad garanciákat és nem bizonyítja, hogy tiszteletben tartják az IJF alapszabályát, és elfogadja, hogy sportolóik tatamira lépjenek az izraeli ellenfelekkel szemben.

A történelmi küzdelem ugyan elmaradt, de az izraeli Szagi Muki így is világbajnok lett – Kibic Magazin

Az izraeli Szagi Muki nyerte a tokiói cselgáncs-vb 81 kilós súlycsoportját. Egyiptomi ellenfele nem volt hajlandó kezet fogni vele az elődöntőt követően. A nap kérdése a tokiói cselgáncs-világbajnokságon az volt, hogy ezúttal kiáll-e majd az iráni Saeid Mollaei az izraeli Szagi Muki ellen, amennyiben mindketten döntőbe kerülnének.

Marius Vizer, az IJF elnöke és két versenyző az Abu Dzabiban csütörtöktől szombatig tartó Grand Slam-viadal előtt Fair Play-díjat fog átvenni. Az Egyesült Arab Emírségekben sorra kerülő olimpiai kvalifikációs verseny keretében rendezendő szerdai gálán sporttörténelmi tettek végrehajtóit díjazza Kamuti Jenő, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke.

„Marius Vizer elérte azt, hogy a tavalyi, hasonló viadalra az arab szervezők izraeli dzsudokákat is meghívjanak. Ez korábban sohasem fordult elő, és ezért a sportdiplomáciai sikerért minden elismerés megilleti az IJF elnökét” – jelentette ki Kamuti Jenő, aki egy-egy arab és izraeli versenyzőt is Fair Play-díjjal tüntet ki azért, mert nem törődve a hagyományokkal, a politikai és vallási ellentétekkel, részt vettek a versenyen.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp