Már több mint 200 kurd áldozata van a török offenzívának

Az áldozatok között gyerekek is vannak. A kurdok a szíriai elnökhöz, Bashar Assadhoz és az oroszokhoz fordultak védelemért. Több száz menekült érkezett Irakba.

A kurdok szerint eddig 218 civil, köztük 18 gyerekáldozata van a török offenzívának, amely egy héttel ezelőtt kezdődött. A harcokban további 650 ember sérült meg, írja az IsraelHayom.

Miután az amerikaiak cserben hagyták kurd szövetségeseiket, ők most a szír elnökhöz és az oroszokhoz fordulnak védelemért. Ők több városba és faluba is bevonultak, miután az amerikaiak kivonták csapataikat a régióból.

(Photo by Bakr ALKASEM / AFP)

Eddig leginkább Észak-Szíriába menekültek a kurdok, de már többen Irakba is átszöktek. Az első csoport, 890 embert buszok szállították az iraki Bardarashban lévő táborba.

„Nincs máshova mennünk”, mondta Omar Boobe Hose menekült. „Nem mehetünk Törökországba, mert ők az ellenségeink, a szír kormány szintén ellenünk van. Nincs a világon sehol hely a kurdok számára.”

Észak-Szíriában felfüggesztette tevékenységét a Doctors Without Borders nevű szervezet, amely háborús zónákban működik, és az Nemzetközi Mentő Bizottság is. Más humanitárius szervezetek próbálnak segítséget nyújtani több százezer embernek Szíria északi részében, de a legtöbb külföldi szervezetet evakuálták a vészhelyzet miatt. Félő, hogy a helyieken pedig bosszút fognak állni mind a törökök, mind a régióba érkező szír fegyveres erők.

Az török offenzíva újabb menekült válságot okozott a régióban, ahol már így is 1,6 millió ember tengődik humanitárius segélyeken.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp