Izraelben aggodalmat keltett az amerikai csapatok kivonása Észak-Szíriából

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter és Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő megerősítette az Egyesült Államok és Izrael szoros szövetségesi kapcsolatát és a közel-keleti régió stabilitásáról tárgyalt Jeruzsálemben.

Pompeo Törökországban tett látogatása után érkezett Izraelbe. Előzőleg a Szíria északi részén születő tűzszüneti megállapodásról tárgyalt Mike Pence amerikai alelnök oldalán Recep Tayyip Erdogan török államfővel.

Mike Pompeo és Benjámin Netanjahu sajtótájékoztatója

„Iránnak a régióval szembeni fenyegetéseiről és a térség stabilitásának biztosításáról beszéltünk, s eszmét cseréltünk a világ, valamint Izrael és az Egyesült Államok előtt álló kihívásokról” – mondta Pompeo újságíróknak Netanjahuval tartott találkozója után. „Az országaink közötti kapcsolatok erősebbek, mint valaha, és az amerikaiak nagyra tartják ezt. Nagyra becsüljük, amit Izrael az amerikai emberek biztonsága érdekében is tesz” – tette hozzá.

„Remélem a lehető legjobb megoldás születik meg” – mondta az izraeli miniszterelnök az észak-szíriai tűzszüneti megállapodásról a Jediót Aharonót című újság honlapja, a ynet értesülése szerint. Netanjahu megköszönte Pompeónak, hogy országa támogatja Izraelt, és ünnepi sátrába invitálta az amerikai politikust.

 Izraelben ezekben a napokban a sátoros ünnepet ülik, amikor a családok jelképes sátrakat állítanak fel házaik udvarán és erkélyein, ami az úgynevezett egyiptomi kivonulás utáni sivatagi vándorlás körülményeire emlékezteti őket.

A találkozóval egy időben Pompeo bejegyzést tett közzé Twitter-fiókjában, amelyben felhívta az ENSZ Biztonsági Tanácsát az egy év múlva véget érő Irán elleni fegyverembargó megújítására. „Az elhibázott nukleáris megállapodás miatt olyan országok, mint Oroszország és Kína fejlett fegyvereket adhatnak majd el Iránnak, és az iráni rezsim is szabadon fegyvereket árusíthat bárkinek, ami új fegyverkezési versenyt indít el a Közel-Keleten” – írta Pompeo a Twitteren.

Izrael elítéli a kurdok elleni török inváziót – Kibic Magazin

Benjamin Netanjahu elítélte Törökország katonai offenzíváját Észak-Szíriában. A miniszterelnök bejelentette, hogy Izrael humanitárius segítséget nyújt a megtámadott kurdoknak. „Izrael határozottan elítéli Törökország katonai invázióját a szíriai kurd régiókba, és figyelmeztet a törökök és szövetségesei által a kurdok elleni etnikai tisztogatás veszélyére” – mondta Netanjahu.

A helyi lapok szerint Izraelben aggodalmat keltett az amerikai csapatok kivonása Észak-Szíriából, mert Jeruzsálemben attól tartanak, hogy az amerikai hadvezetés Izraelt is sorsára hagyhatja a jövőben, ahogy azt a Washington által felfegyverzett és kiképzett kurd erőkkel tette.

A 13-as kereskedelmi televízió szakértője, Barak Ravid szerint az izraeli-amerikai viszony alapján egy ilyen jelentőségű csapatkivonási döntést előre meg kellett volna beszélni Izraellel, az Egyesült Államok egyik legfontosabb közel-keleti szövetségesével, és Pompeónak nem utólag, hanem előzetesen kellett volna tárgyalnia erről Jeruzsálemben.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp