Megújul a berettyóújfalui zsinagóga

Kulturális központ lesz a műemléki védelem alatt álló épület, amelyet kormányzati támogatással újítanak fel. A megújuló zsinagógában a helyi zsidóság történetét bemutató kiállítás is helyet kap.

Megkezdődtek a berettyóújfalui zsinagóga felújítási munkálatai, adta hírül a dehir.hu. Az épületet évtizedekig vasárú raktárként használták, és ez idő alatt nagyon leromlott az állapota. Ezért most egy komplex felújításra volt szükség, ami homlokzatfelújítást, ablakcserét, tetőfelújítást, belső felújításokat, díszítőfestés, asztalosmunkálat, lakatosmunkákat tartalmaz. 

A zsinagóga a felújítás előtti állapotban (Fotó: Wikipédia)

A tervek szerint az 1903-ban épült zsinagóga ad majd otthont a város új kulturális központjának, ahol kiállításokat, koncerteket fognak rendezni. Mellette pedig felépül egy különálló kiszolgáló épület is, ahol például a szociális helyiségek lesznek és kialakítanak egy kávézót is.

A tervek szerint így fog kinézni a zsinagóga és környéke a felújítást követően

Az épületben helyet kap egy állandó kiállítás, amely a berettyóújfalui zsidóság 20. századi történetét, illetve a hozzájuk kapcsolódó polgári fejlődést mutatja be. A zsinagógában emellett a holokauszt 654 helyi áldozatának is emléket állítanak.

A munkálatok előreláthatóan 2020. szeptember 1-jén fejeződnek majd be. A beruházáshoz korábban pályázaton 230 millió forintot nyert el az önkormányzat, amelyet idén nyáron 275 millióval egészített ki a kormány.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp