Letartóztattak egy rabbit, aki térdelve imádkozott az út közepén egy klímatüntetésen

Jeffrey Newman, az észak-londoni Finchley Reform zsinagóga rabbija 30 másik zsidó aktivistával tüntetett hétfőn a Bank nevű forgalmas útnál, csatlakozva azokhoz a klímaváltozás ellen küzdő aktivistákhoz, akik több utat is blokkoltak már reggel 7 óra óta Londonban.

A 77 éves rabbi kipáján is az aktivisták szervezetének neve, az Extinction Rebellion felirat volt olvasható. A rabbi elmondta: „Vallási és erkölcsi kötelességemnek érzem, hogy kiálljak azért, amiben hiszek, és amiért aggódom, vagyis az unokáim jövőjéért”, írja az Evening Standard.

A rabbi nem kért engedélyt a zsinagógájától az akcióban való részvételhez, elmondása szerint attól tartott, hogy ezt nem kapta volna meg.

„Fontosabb, hogy megtettem ezt a lépést, és ők egyetérthetnek vagy elítélheti, amit tettem.”

Newman rabbi egyébként az ENSZ Nemzetközi Titkárságának a Földre vonatkozó 16 alapelvének kidolgozásában is részt vett tanácsadóként, és a globális környezetvédelmi szervezetekkel 50 éve van kapcsolatban.

A rabbi az éppen zajló szukkot ünnep miatt egy lulav pálma levelet és a sárga citrusnövényt, az etrogot is magával vitte. A tüntetők szerint ezt a két növény szimbolizálja a föld és a judaizmus kapcsolatát.

„Én a 60-as évek óta dolgozom azon, hogy a zsidó közösséget rávegyem arra, hogy minél aktívabban foglalkozzon ezekkel a kérdésekkel”, mondta Newman.

Az Extiction Rebellion egy viszonylag új szervezet a zsidók körében. A rabbi szerint a fiatalok, az aktivisták eddig nem kerültek kapcsolatba a zsidó közösséggel. „És most először végre meglátták a kapcsolódást a zsidóság és a környezetvédelem ügye között. Szerintem ez fantasztikus”, jelentette ki a rabbi.

A tüntetés a betakarítást ünneplő zsidó sátoros ünnep, a szukkot második napján volt. A zsidó résztvevők zsidó himnuszokat énekeltek, körbevették a rendőrkocsit, amelybe Newman rabbit zárták be, táblákat emeltek a magasba.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp