Megbüntették a német Graffiti nagyit, amiért átfestette a neonáci feliratokat békeüzenetté Jom Kipurkor

Irmela Mensah-Schramm 30 éve távolítja el a rasszista feliratokat a német városokból. Most 330 dollár büntetésre ítélték ugyanazon a napon, amikor egy neonáci férfi megtámadta a hallei zsinagógát.

A 74 éves német nő évtizedek óta végzi ezt a tevékenységet, de most magántulajdon rongálásáért büntették meg, amiért szíveket festett egy graffitire, amelyen az NS-Zone, azaz náci zóna felirat volt olvasható a németországi Eisenachban, írta a Times of Israel.

A büntetést Jom Kipurkor kapta, múlt szerdán, azon a napon, amikor egy neonáci fegyveres férfi megtámadott egy zsinagógát Halléban, amely egy autóval 2,5 órára van Eisenachtól.

Irmela Mensah-Schramm

Mensah-Schrammnak a bírósági költségeket is fizetnie kell.

A Graffiti nagyiként ismert nő arról híres, hogy átfesti a szélsőséges graffitiket, és pozitív vagy segítő üzenettel látja el őket.

Mensah-Schramm fellebbezni fog az ítélet ellen, és elutasította a bíróság által kínált kompromisszumot, amely lehetővé tette, hogy a büntetés megfizetése helyett helyi jótékonysági szervezetek javára adakozzon. „Ez a lépés a bűnösségem beismerése lenne, holott én nem követtem el semmit”, mondta Mensah-Schramm.

30 éve hekkeli a rasszista propagandát a berlini nagymama – Kibic Magazin

Irmela Mensah-Schramm először 1986-ban szakított le egy falragaszt, amely Rudolf Hess, Hitler helyettesének a szabadon bocsátását követelte. Azóta már több mint 100 ezer rasszista szórólapot, matricát és falfirkát távolított el Berlin utcáiról. „Ha én nem csinálom, akkor ki fogja?”

A Graffiti nagyi számos díjat nyert már, többek között a Göttinger Béke Díjat, a Jochen Bock Díjat és a Szövetségi Érdemkeresztet.

A bevándorlási hullám idején, 2015-ben Mensah-Schramm a gyakran feltűnő “Merkel muss weg” (Merkelnek mennie kell) feliratokat a „Merke! Hass weg” (Emlékezz! Elég a gyűlöletből!) szöveggel helyettesítette.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp