Berlini zsidók: „Két tűz között vagyunk”

Tízezren vonultak fel Berlinben az antiszemitizmus ellen. A zsidók úgy érzik, az újfasiszták és a közel-keleti bevándorlók között két tűz közé kerültek.

Négy nappal a hallei neo-náci gyilkosság után több ezren vonultak fel Berlinben. A menet onnan indult, ahol annak idején a nácik könyveket égettek. Más városokban, Hamburgban és Marburgban is több ezren vonultak az utcára még szombaton, írja a Times of Israel.

Sok németet sokkolt a hallei gyilkosság, amelynek során két embert ölt meg egy zsinagóga közelében és egy kebabosnál egy szélsőjobboldali férfi. Az eset kapcsán sokan aggodalmukat fejezték ki a szélsőjobboldal németországi megerősödése és a lassú rendőri reakció miatt.

Stephan Balliet jom kipurkor, a zsidóság legszentebb ünnepén akart egy zsinagógába berontani felfegyverkezve, de ez nem sikerült neki. Két ember életének kioltásával és kilenc gyilkossági kísérlettel vádolják.

Vasárnap az emberek szimbolikus helyszínt választottak az antiszemitizmus elleni felvonuláshoz. Berlin Bebelplatz tere volt az a hely, ahol a nácik több ezer zsidó, kommunista és más ellenzéki könyvet égettek el, néhány héttel Hitler 1933-as hatalomra kerülése után.

A menetet az Unteilbar nevű emberi jogi csoport szervezte, és az „Egységesek maradunk” felirat alatt vonultak, majd a város Új Zsinagógája előtt ért véget a séta.

Friedhelm Schmitt egy 52 éves neurológus elmondta, hogy azért csatlakozott a tüntetéshez, mert úgy érezte, ezt kell tennie. „Ez a demokratikus kötelességem. Ez olyan, mint hogy el kell mennem szavazni”, mondta.

A német ügyész elmondta, hogy a gyanusított tömeggyilkosságra készült a zsinagógában, és négy kilogramm robbanóanyag volt a kocsijában. De nem sikerült bejutnia a zsinagógába. Ezután ölt meg két embert az utcán és másokat súlyosan megsebesített.

Péntek este több ezer ember gyűlt össze Halléban a zsinagógánál, hogy szolidaritásukról biztosítsák a város kis zsidó közösségét, akik ekkor a szombat bejövetele miatt jöttek imádkozni.

Néhányan virágokat tartottak a kezükben, mások gyertyákat.

„Két tűz között vagyunk”, mondta egy 59 éves Josef Levin, aki 2004-ben költözött Ukrajnából Berlinbe. „Egyrészt itt vannak ezek az újfasiszták, másrészt pedig ott vannak a szír és más közel-keleti bevándorlók, akik szintén utálnak minket.”

 

A német hatóságok szerint szélsőjobboldali terrorcselekmény volt a hallei zsinagóga elleni támadás – Kibic Magazin

Szélsőjobboldali terrorcselekmény volt a németországi Halle zsinagógája ellen, jom kipur napján intézett támadás és a városban történt lövöldözés, a bűncselekménnyel egyetlen személyt gyanúsítanak – közölte Christine Lambrecht német szövetségi igazságügyi miniszter. A miniszter sajtónyilatkozatában kiemelte: a még szerdán elfogott gyanúsított szélsőjobboldali, antiszemita indíttatásból hajtotta végre a támadást, és csak a szerencsés körülményeken múlott, hogy nem tudott bejutni a zsinagógába.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp