A szélsőjobboldali terror elleni összefogást sürget Sebastian Kurz

Európai összefogást sürgetett a szélsőjobboldali terrorizmus ellen egy vasárnapi német lapinterjúban Sebastian Kurz, az ausztriai parlamenti választásokon győztes Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetője.

A politikus a Bild am Sonntag című lapban közölt interjúban németországi Halléban egy zsinagóga ellen a napokban történt – a hatóságok szerint szélsőjobboldali, antiszemita indíttatású – támadással kapcsolatban kiemelte, hogy a szélsőjobboldali terror fenyegetése miatt meg kell erősíteni az együttműködést az európai uniós tagországok belügyminiszterei és a hírszerzési, nemzetbiztonsági szolgálatok között.

Német rendőrök a hallei zsinagóga környékét biztosítják a támadást követően

Hozzátette: a politikának gondoskodnia kell arról is, hogy ne jelenhessenek meg szélsőjobboldali mozgalmak, hiszen „a szavakat és a gondolatokat tettek követik”. Mint mondta, következetesen fel kell lépni a neonácik ellen, Ausztriában éppen ezért törekednek például az úgynevezett identitárius mozgalom betiltására.

Ugyanakkor harcolni kell a politikai iszlamizmus ellen is, amely radikalizálódáshoz vezethet. Védekezni kell és fel kell ismerni a fiatalokat fenyegető veszélyeket, függetlenül attól, hogy „jobbról, balról vagy az iszlamizmus felől” érkeznek. „Egyik szemünkre sem vagyunk vakok” – mondta Sebastian Kurz.

Hangsúlyozta: szembe kell nézni azzal, hogy Európa sokhelyütt nem biztonságos a zsidók számára. Közölte: zsidó szervezetek vezetőivel az utóbbi években folytatott megbeszélésein arról számoltak be, hogy egyre több zsidó akarja elhagyni Európát. Ebbe nem szabad beletörődni, ezért a szélsőjobb és „az iszlamisták importált antiszemitizmusa” ellen is harcolni kell – mondta az ÖVP vezetője.

Berlini zsidók: „Két tűz között vagyunk” – Kibic Magazin

Tízezren vonultak fel Berlinben az antiszemitizmus ellen. A zsidók úgy érzik, az újfasiszták és a közel-keleti bevándorlók között két tűz közé kerültek. Négy nappal a hallei neo-náci gyilkosság után több ezren vonultak fel Berlinben. A menet onnan indult, ahol annak idején a nácik könyveket égettek.

Halléban egy 27 éves német férfi lőfegyverekkel és robbanószerkezetekkel próbált meg bejutni a helyi zsinagógába szerdán, a legfőbb zsidó ünnep, az engesztelés napja, a jom-kipur alkalmából tartott szertartás alatt. Nem tudott áthatolni a zsinagóga megerősített, biztonsági kapuján, és az épület melletti temetőbe se jutott be.

A sikertelen támadás után az utcán hátulról lelőtt egy nőt, aki éppen arra járt, majd autójával egy közeli török büféhez hajtott, amelyben lelőtt egy férfit, és elmenekült. Menekülés közben tűzpárbajba került a rendőrökkel, és a nyakán megsebesült. Egy közeli településen ismét lövöldözni kezdett, két embert megsebesített, gépkocsiját hátrahagyta és elrabolt egy taxit. Végül Hallétól nagyjából 30 kilométerre fogták el, miután nekihajtott egy teherautónak.

A kétrendbeli gyilkossággal, kilenc rendbeli gyilkossági kísérlettel és egyéb bűncselekményekkel gyanúsított férfi elismerte, hogy antiszemita indíttatásból akarta megtámadni a zsinagógát. A hatóságok szélsőjobboldali terrorcselekményként tartják számon az esetet.

A német hatóságok szerint szélsőjobboldali terrorcselekmény volt a hallei zsinagóga elleni támadás – Kibic Magazin

Szélsőjobboldali terrorcselekmény volt a németországi Halle zsinagógája ellen, jom kipur napján intézett támadás és a városban történt lövöldözés, a bűncselekménnyel egyetlen személyt gyanúsítanak – közölte Christine Lambrecht német szövetségi igazságügyi miniszter. A miniszter sajtónyilatkozatában kiemelte: a még szerdán elfogott gyanúsított szélsőjobboldali, antiszemita indíttatásból hajtotta végre a támadást, és csak a szerencsés körülményeken múlott, hogy nem tudott bejutni a zsinagógába.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp