Jó látni, hogy szép lassan visszaszivárog az élet a zsidónegyedbe

Várhatóan 2020 őszén nyílik meg a Zsidó Előadóművészeti Központ a Csányi utca 3-ban, ahol a Gólem Színház jut majd állandó játszóhelyhez, illetve teret adnak majd külsős produkcióknak is. Interjú Borgula Andrással és Marcsa Barbarával tervekről, támogatókról, új előadásokról.

Hogy jött az együttműködés a Gólem Színház és a VII. kerületi Önkormányzat között?

András: Régóta keresünk magunknak állandó helyet, sokat játszottunk a környéken, és egyszer aztán észrevettük ezt a helyet, amely már kívülről is izgalmasnak tűnt. Elkezdtünk beszélgetni a Csányi 5. vezetőjével és a kerület kulturális vezetőjével, Runda Margittal, aztán elérkeztünk a polgármesterhez, aki nagyon nyitott volt a Zsidó Előadóművészeti Központ iránt. Fontos megjegyezni, hogy az egykori és a mai zsidó negyed ott van a VII. kerületben, a Klauzál tér ikonikus a zsidó negyeden belül, ott gyűjtötték össze a halottakat a gettóban a II. világháborúban. Jó azt látni, hogy szépen lassan visszaszivárog az élet oda, és jó ennek része lenni.

Támogatóként kik állnak mellettetek?

Barbara: Még nem tudok konkrét neveket mondani a VII. kerületi Önkormányzaton túl. Folyamatos tárgyalásban vagyunk magántámogatókkal, magyar és külföldi alapítványokkal, szervezetekkel. Van egy fundraising tervünk pályázatokkal, sok lépcsős közösségi finanszírozási kampánnyal. Egyelőre, akik biztosan együttműködnek velünk és szakmai támogatást nyújtanak, azok a JDC és a Mozaik Hub.

Milyen lépések előzik meg a jövő őszi megnyitót?

András: Jelen pillanatban a fundraising terv összegzése történik. November elejétől elkezdjük a kampányt, és reméljük, hogy 2020. január-februárig összejön a felújításhoz szükséges 60 millió forint fele, hogy belevághassunk. Ha minden jól megy, akkor nyár elején megnyílik a fogadótér, a kávézó, vagyis a Babkázó, ugyanis babka, a foszlós jeruzsálemi kalács lesz a specialitás, aminek Barbara a pékiskola óta mostanra mestere lett. A tervek szerint nyáron elkezdjük a próbákat, bár még nem tudjuk, mi lesz a nyitóelőadás, aminek ikonikusnak kell lennie, és ezzel 2020 őszén elindul az első hivatalos évadunk.

Hogy kell elképzelni a Csányi utca 3. alatti teret?

András: Ez egy 500 négyzetméteres, számunkra nagy, utcáról nyíló tér. Hiszek abban, amit az egyetemen tanítottak, hogy nincs jó vagy rossz tér, csak terek vannak, és az a kérdés, hogy használjuk ki őket.

A Jurányi közösségének aktív tagjai vagytok. Mit köszönhettek az Inkubátorháznak, és mit visztek magatokkal a Csányi utcába?

Barbara: Én a kérdés első felére válaszolnék, mert nekem ez szívügyem. Szerintem mi mintapéldányai lettünk a Jurányi egyik funkciójának, vagyis az inkubátorságnak. Az elmúlt hét évben nyugodt körülményeink voltak a fejlődéshez: saját próbatermünk van, a nagyteremben is rendszeresen bemutatunk, otthont találtak az előadásaink a Jurányiban. Folyamatosan építkezhettünk. Igyekeztünk ezt a lehetőséget kihasználni és meghálálni.

András: És meg is próbáljuk tovább is adni. Azon kívül, hogy a Gólem Színház a Zsidó Előadóművészeti Központban fog játszani, másoknak is lehetősége lesz erre. Ez olyan, mint egy szülő-gyerek kapcsolat, szeretnénk továbbadni a következő generációnak azt, amit mi kaptunk, és ami nagy adománya a Jurányi háznak. De azért a Gólem továbbra is művészeti műhely szeretne maradni, és nem inkubátorház, bár az is feladata, de nem elsődleges.

Október 26-án lesz a bemutatója az Ismerős történetnek a Hatszín Teátrumban Radnay Csillával és Schmied Zoltánnal. Rendezőként, mit árulhatsz el az előadásról, András?

András: Az eredeti címe Ancient History. Talán furcsa, hogy Németh Virág dramaturg Ismerős történetnek fordította, de szerintem találó, mert már ezerszer hallottuk azt a történetet, hogy a lány szereti a fiút, a fiú szereti a lányt. Az újdonság a szituáció és nyelvi játék, ami benne van az eredetiben, és a magyar fordításban is átjön. Egy estébe belesűrítve látjuk a mindenféle szempontból tökéletes párt, akikről egy óra múlva kiderül, hogy nem maradhatnak együtt, mert nem képesek rá. Remélhetőleg mindenki elgondolkozik majd a saját párkapcsolatán, mert a darab bátorít, hogy merjük feltenni azokat a komoly kérdéseket. Az előadáshoz két nyitott, kreatív színész társul, minden rendezőnek ilyeneket kívánok. Ha minden jól megy, ez az előadásunk is egy év múlva beköltözik a Csányi utca 3.-ba.

https://www.facebook.com/events/482546395895891/

ISMERŐS TÖRTÉNET ősbemutató: 2019. október 26. 19.00, Hatszín Teátrum

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp