Izrael elítéli a kurdok elleni török inváziót

Benjamin Netanjahu elítélte Törökország katonai offenzíváját Észak-Szíriában. A miniszterelnök bejelentette, hogy Izrael humanitárius segítséget nyújt a megtámadott kurdoknak.

„Izrael határozottan elítéli Törökország katonai invázióját a szíriai kurd régiókba, és figyelmeztet a törökök és szövetségesei által a kurdok elleni etnikai tisztogatás veszélyére” – mondta Netanjahu. „Izrael mindent elkövet annak érdekében, hogy humanitárius segítséget nyújtson a bátor kurd népnek” – tette hozzá az izraeli kormányfő a Ynet beszámolója szerint.

Török katonai erők Észak-Szíriában

A lap arról is ír, hogy még korábban az izraeli politikai-biztonsági kabinet miniszterei aggodalmukat fejezték ki Donald Trump amerikai elnök azon döntése miatt, hogy kivonja az amerikai katonai erőket Szíria északkeleti részéről, lehetővé téve ezzel Törökországnak, hogy megtámadja a kurdokat a térségben. Az egyik miniszter szerint Trump döntésével a régió agresszorainak kedvez.

A miniszterekhez hasonlóan, magas beosztású izraeli biztonsági tisztviselők is aggodalmuknak adtak hangot az amerikai elnök döntésével kapcsolatban. Szerintük a kurdok cserbenhagyása és a „busz kerekei alá lökése” figyelmeztető jel kell Izrael számára az iráni fenyegetést illetően.

Az MTI híradása szerint a török hadsereg szerdán megindította a szárazföldi hadműveleteket Északkelet-Szíriában a Béke Forrása elnevezésű hadművelet keretében. Mindezt azután, hogy korábban kurd célpontokat bombázott a térségben. A törökök szerint az offenzíva célja, hogy egy „biztonsági zónát” alakítsanak ki a határ szír oldalán annak érdekében, hogy megakadályozzák, hogy egy terrorfolyosó jöhessen létre a határ déli oldalán, és hogy békét hozzanak a régióba, azáltal, hogy felszabadítják a helyi közösségeket a terroristák uralma alól.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp