Több tízezren imádkoztak a Siratófalnál jom kipur előestéjén

Idén is több tízezer zsidó imádkozó gyűlt össze a jeruzsálemi Siratófalnál a jom kipurt megelőző végső szlichot vagy bűnbánó ima előtt.

Az istentisztelet a Siratófalnál kedd hajnalban, valamivel éjfél után vette kezdetét, és hagyományosan az egész országból érkeztek hívők az imádságra. Maga a jom kipur, az engesztelés napja ma este napnyugtakor kezdődik és 25 órán keresztül tart.

Izraelben ezen a napon teljesen megáll az élet. Minden üzlet bezár, nincs tömegközlekedés, de valójában szinte minden közúti forgalom leáll. Az üres utakat pedig gyalogosok és bicikliző gyerekek veszik birtokukba.

Izraelben egy napra megáll az élet – Kibic Magazin

Izraelben kedd délután megkezdődik a huszonöt órán át tartó jom kipur, a zsidó vallás legnagyobb ünnepe, az engesztelés napja, amikor megáll az élet az országban, és az emberek másnap estig böjtölnek és imádkoznak. Az izraeli hadsereg teljes zárlatot rendelt el hétfő éjféltől szerda éjfélig Ciszjordánia és a Gázai övezet határánál, és csak bizonyos utak lesznek járhatók Kelet-Jeruzsálem arab lakónegyedei között is.

Ebben a 25 órában a Ben-Gurion nemzetközi repülőtér sem bonyolít légi forgalmat. Az izraeli televíziós és rádiócsatornák, valamint a műsorszolgáltatók szerda napnyugtáig szüneteltetik műsoraikat.

(JTA)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp