14,8 millió zsidó él szerte a világon

A globális zsidó populáció 14,8 millió körül mozgott Ros Hasanakor, az 5780-adik év kezdetekor Sergio Della Pergola, a jeruzsálemi Héber Egyetem professzorának tanulmánya szerint, amelyet a 2019-es Amerikai Zsidó Évkönyvben publikált.

A nagyjából 15 millió zsidóból 8,1 millió él Izraelen kívül, ebből 5,7 millióan az USA-ban. Izraelben a zsidók száma 6,7 millió körüli szemben az előző év 6,6 milliós lakossági számával, írja a The Algemeiner. Az amerikai és az izraeli zsidókon kívül sokan Európában, illetve a világ más pontjain élnek.

A számok azokat mutatják, akik zsidónak vallják magukat és azokat, akik nem tartják magukat más valláshoz tartozónak. Ha azokat az embereket is beszámítjuk, akik az izraeli Visszatérési Törvény szerint kaphatnának izraeli állampolgárságot, akkor a szám 23,6 millióra emelkedik, amelyből 16,5 millióan Izraelen kívül élnek.

„Az elmúlt évben, több ezer ember alijázott a zsidó ügynökség segítségével Izraelbe, és több ezer fiatal zsidó látogatott Izraelbe oktatási programok keretében”, mondta a Zsidó Ügynökség elnöke, Isaac Herzog.

A Központi Statisztikai Hivatal éves jelentése szerint Izraelben jelenleg 9,092,000 ember él.

Kapcsolódó cikkünk:

Átlépte a kilencmilliót Izrael népességének száma – Kibic Magazin

A zsidó újév, a ros hásáná alkalmából hozott nyilvánosságra friss adatokat az izraeli Központi Statisztikai Hivatal. A zsidó naptár 5780-as évének kezdete előtt pár nappal Izraelben 9 092 000 ember él, közölte az izraeli Központi Statisztikai Hivatal. Ez a tavalyi lélekszámhoz képest 2,1 százalékos emelkedést jelent.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp