15 évig tartotta magát egy kamu varsói haláltáborról szóló szócikk a Wikipédián

Egy összeesküvés-elmélet szerint Varsóban működött egy haláltábor, ahol 200 ezer lengyelt gyilkoltak meg a nácik gázkamrák alkalmazásával. A haláltábor létezésére ugyan nincs semmiféle bizonyíték, mégis 15 éven keresztül lehetett erről olvasni a Wikipédián.

Lengyel nacionalisták körében igen népszerű az az összeesküvés-elmélet, amely szerint Varsóban, a felszámolt gettó helyén működött egy olyan náci haláltábor, amiben több mint 200 ezer nem-zsidó lengyelt gázosítottak el. A haláltábor létéről 2004 augusztusában egy angol nyelvű szócikk is született a Wikipédián, amelyből aztán számos más nyelvű verzió is készült, és a Haaretz leleplező cikke szerint több mint félmillió olvasó tájékozódott (félre) belőle.

A varsói koncentrációs tábor foglyai 1944-ben (Fotó: Wikipedia)

A lapnak nyilatkozó történészek azonban cáfolták, hogy bármilyen bizonyíték lenne a „varsói koncentrációs tábor” létezésére. Havi Dreifuss, a Tel-Avivi Egyetem történelemprofesszora és a Jad Vasem lengyelországi holokauszt-szakértője szerint egyértelműen történelemhamisításról van szó, Jan Grabowski lengyel-kanadai történész pedig összeesküvés-elméletnek nevezte a szócikk tartalmát, amely végül a maga 15 évével a Wikipédia leghosszabb ideig fennmaradó hoax-a lett.

A történetből annyi igaz ugyan, hogy Varsó területén valóban léteztek náci táborok, ahol főként zsidókat és politikai foglyokat tartottak fogva, és gyilkoltak meg. Ezek a fogvatartottak azonban nem gázkamrákban végezték jól megszervezett módon, mint például Auschwitzban, hanem a kényszermunkába haltak bele vagy golyó által végeztek velük. Az áldozatok száma pedig 4-5 ezerre tehető. Az is igaz, hogy az 1944-es varsói felkelést következtében közel 200 ezer lengyel vesztette életét, de őket nem a szócikk által bemutatott koncentrációs táborban gyilkolták meg.

Több mint 200 ezer zsidó haláláért lengyelek voltak a felelősek – Kibic Magazin

Az új lengyel törvény akár börtönnel is büntetné azokat, akik a lengyelek felelősségét vitatnák a holokauszttal kapcsolatban. A történészek azonban egészen más véleményen vannak. A lengyel parlament által nemrég megszavazott törvény szerint pénzbírságra, de akár még három év börtönre is ítélhetik azokat, akik a holokausztban való részvétellel vádolják a lengyeleket, vagy lengyel haláltáborokat emlegetnek.

A szócikket végül idén nyáron átszerkesztették, így a varsói haláltáborban működő gázkamrák, illetve az ott megölt 200 ezer lengyel története már csak összeesküvés-elméletként szerepel benne.

A 15 év elteltével megváltoztatott szócikk azt, a lengyel szélsőjobb által „polokausztnak” nevezett elméletet erősítette, amely a zsidó holokauszt egyediségét vonja kétségbe. Lengyelországban ugyanis a II. világháborúban játszott áldozatszerep az utóbbi időben már kormányzati szintre lépett. Korábban a többek által történelemhamisításnak nevezett holokauszt-törvény kapcsán, később a zsidó kárpótlások elleni kampányban nyilatkozott a lengyel kormányfő arról, hogy a lengyel nép szenvedett a leginkább a II. világháború idején.

(Times of Israel, Haaretz)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp