Beszélgetés az Oscar-díjra jelölt magyar film írójával, F. Várkonyi Zsuzsával

Október 7-én 18:00-tól beszélgess és főzz együtt F. Várkonyi Zsuzsa, pszichológussal és Borgula Andrással, a Gólem Színház művészeti vezetőjével a Csányi5-ben. A szerző Férfiidők lányregénye című könyvéből készült az Akik maradtak című film, amelyet Magyarország idén jelölt az Oscar-díjra.

F. Várkonyi Zsuzsa 1948-ban született, 4 évvel a holokauszt után.

„A szüleink úgy gondolták, jobb, ha mi, gyerekek nem tudjuk, micsoda borzalmak történtek. Nem beszéltek róla, hogyan pusztult el hetek alatt harminckét ember a családunkból”, mondja egy interjúban.

A tabusítást erősítette az is, hogy szinte azonnal megjelent a következő diktatúra, ahol ugyanúgy kellett rettegni és titkolózni, mint a közelmúltban is.

https://www.facebook.com/events/516376528924267/

„Ma már tudom, hogy sok dologról egymás között sem beszéltek, mert így volt az élet elviselhetőbb”, teszi hozzá F. Várkonyi Zsuzsa, akinek ez az egyetlen szépirodalmi műve, ám számos pszichológiai könyv került ki a keze alól. Ezen kívül ő hozta be Magyarországra a Gordon-módszert dr. Gordos Annával, amely azóta is az asszertív kommunikációs tréningek alapját képezi.

Az elhallgatás az ötvenes években nem csak a zsidó családokra volt jellemző, ezt a közeget akarta a szerző megjeleníteni a regényében is a borzalmak naturális bemutatása nélkül.

“A szép-emberit akartam megírni, azt, amit az én túlélőimtől kaptam, láttam. Az ocsmány-emberit már annyian megírták, és olvassák is boldog borzongással. Hátha a szépre is lesz kíváncsi szem és fül. Ezt a történetet nekik, az élesfülűeknek ajánlom. Csak meg kell hallani a gyógyító szavakat. 1948. Mindenkinek mást jelent. Én például a születésemmel voltam elfoglalva. Ennek a történetnek a hősei a túléléssel küszködtek. Talán szebben, mint sok kortársuk. Mert korábbi életükből volt elegendő szeretetforrásuk, ami nemcsak 44 traumáját segített begyógyítani, hanem 1950-et is átvészelni. Szabad-e ebben a férfivilágban leírni, hogy a gyógyítás mindig a szeretetről szól? Nekem hivatásom is ez lett. Ugyanerről írok pszichológiai könyveimben is. Csak ez most egészen más. Személyes.”, írja a szerző.

Szőke Abigél, az Akik maradtak című film főszereplője

A könyv először 2004-ben jelent meg, és Tóth Barnabás rendező filmje szeptember vége óta látható a magyar mozikban Szőke Abigél és Hajduk Károly főszereplésével.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp