Szefárd csirkeleves citrommal és tojással. Hagyományos jom kipuri fogás balkán módra.
A szefárd csirkeleves hagyományosan az első fogás a jom kipuri böjt után a zsidó családok asztalán Törökországtól a balkáni államokon át Görögországig. Ez a finoman fűszerezett leves a benne lévő tojásnak köszönheti textúráját, amely helyettesíti a tejtermékek használatát az ételben. A kósersági szabályok szerint ugyanis nem ehető együtt tejtermék a levesben lévő hússal és az utána következő húsos fogásokkal sem. Recept 4-6 főre.
Hozzávalók:
3 kanál olíva olaj
1 fej apróra vágott hagyma
8 csésze csirke alaplé
1 csésze orzo tészta
4 tojás
½ csésze frissen facsart citromlé
2 ½ csésze főtt, darabokra vágott csirke
friss kapor
só és bors ízlés szerint
Elkészítés
- Forrósítsd fel az olíva olajat közepes lángon egy nagy lábosban. Add hozzá a hagymát és pirítsd kb 5 percig. Ízesítsd sóval és borssal.
- Add hozzá a csirke alaplevet és forrald fel.
- Tedd az orzo tésztát a forrásban lévő levesbe és főzd 8-10 percig.
- Amíg fő az orzo, keverd össze a tojásokat a citromlével egy nagy hőálló tálban.
- Ha megfőtt a tészta, tedd kisebbre a lángot úgy, hogy a leves épp csak gyöngyözzön. Melegítsd át a tojásokat úgy, hogy lassan adj hozzá egy csésze forró levest a tojás-citromlé keverékhez. Aztán lassan add a felmelegített tojáskeveréket a lábosban lévő leveshez (ez megakadályozza majd, hogy összeugorjon a tojás a levesben). Fontos: ne siessük el ezt a folyamatot, és jó alaposan dolgozzuk össze első körben a tojás-citrom keveréket a csésze levessel.
- Adjuk hozzá a főtt csirkét a leveshez, és lassú lángon melegítsük át. Ne hagyjuk felforrni a levest, miután hozzáadtuk a tojást!
- Kóstoljuk meg és tegyünk bele a fűszereket. Forrón tálaljuk friss kaporral.
-
Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.
Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!