Hogyan dobjuk fel a jom kipuri böjt utáni vacsorát?

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Szefárd csirkeleves citrommal és tojással. Hagyományos jom kipuri fogás balkán módra.

A szefárd csirkeleves hagyományosan az első fogás a jom kipuri böjt után a zsidó családok asztalán Törökországtól a balkáni államokon át Görögországig. Ez a finoman fűszerezett leves a benne lévő tojásnak köszönheti textúráját, amely helyettesíti a tejtermékek használatát az ételben. A kósersági szabályok szerint ugyanis nem ehető együtt tejtermék a levesben lévő hússal és az utána következő húsos fogásokkal sem. Recept 4-6 főre.


Hozzávalók:

3 kanál olíva olaj

1 fej apróra vágott hagyma

8 csésze csirke alaplé

1 csésze orzo tészta

4 tojás

½ csésze frissen facsart citromlé

2 ½ csésze főtt, darabokra vágott csirke

friss kapor

só és bors ízlés szerint

Elkészítés

  1. Forrósítsd fel az olíva olajat közepes lángon egy nagy lábosban. Add hozzá a hagymát és pirítsd kb 5 percig. Ízesítsd sóval és borssal.
  2. Add hozzá a csirke alaplevet és forrald fel.
  3. Tedd az orzo tésztát a forrásban lévő levesbe és főzd 8-10 percig.
  4. Amíg fő az orzo, keverd össze a tojásokat a citromlével egy nagy hőálló tálban.
  5. Ha megfőtt a tészta, tedd kisebbre a lángot úgy, hogy a leves épp csak gyöngyözzön. Melegítsd át a tojásokat úgy, hogy lassan adj hozzá egy csésze forró levest a tojás-citromlé keverékhez. Aztán lassan add a felmelegített tojáskeveréket a lábosban lévő leveshez (ez megakadályozza majd, hogy összeugorjon a tojás a levesben). Fontos: ne siessük el ezt a folyamatot, és jó alaposan dolgozzuk össze első körben a tojás-citrom keveréket a csésze levessel.
  6. Adjuk hozzá a főtt csirkét a leveshez, és lassú lángon melegítsük át. Ne hagyjuk felforrni a levest, miután hozzáadtuk a tojást!
  7. Kóstoljuk meg és tegyünk bele a fűszereket. Forrón tálaljuk friss kaporral.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp