Zsidókat parazitáknak nevező poszterekkel kampányolnak Varsóban

Nemsokára parlamenti választást tartanak Lengyelországban, ahol az egyik kampánytéma a holokauszt áldozatainak kárpótlása. A szélsőjobb antiszemita posztereken mutatta meg, hogy mit gondol a témával kapcsolatban.

Antiszemita poszterek jelentek meg Varsóban a választási kampány kellős közepén. A plakátokon izraeli diplomaták és ismert zsidó személyiségek arcképe látható, a feliraton pedig az „Óvakodj a parazitáktól!” szöveg olvasható, méghozzá olyan módon, hogy a parazita szóban a zsidó szó is benne van. (Lengyelül a paraziták: pasożyty, a zsidó pedig: Żyd. A plakáton pedig a kettő összevonásából létrehozott pasożydy szó szerepel.)

Óvakodj a parazsidóktól!

A posztereken látható Georgette Mosbacher, az Egyesült Államok varsói nagykövete, Anna Azari, korábbi izraeli nagykövet, Michael Schudrich, Lengyelország főrabbija, valamint Johnny Daniels, aki a holokauszt emlékezetének ápolásával foglalkozó izraeli aktivista.

A plakátokon egy felhívás is olvasható, amely a holokauszt során lefoglalt vagyon utáni kárpótlások leállítását, valamint az ország zsidók általi megszállásának befejezését követeli.

Johnny Daniels a Times of Israelnek elmondta, hogy a plakátok megjelenése egy nagyobb probléma része, a kárpótlások kérdése ugyanis már egy ideje komoly gyűlölethullámot indított el a szélsőjobbosok körében. Daniels hozzátette, hogy feljelentést tett a rendőrségen, amely már vizsgálja az esetet.

Kipát tartott egy lengyel politikus a vele vitázó államtitkár feje főlé – Kibic Magazin

A szélsőjobbos Berkowicz azért tartott hagyományos zsidó fejfedőt vitapartnere feje fölé, mert a kormánypárt szerinte behódol a zsidóknak. A holokauszt áldozatainak kárpótlási ügye lépett újabb szintet Lengyelországban. Konrad Berkowicz a szélsőjobboldali lengyel Korwin párt politikusa egy tévévitában tartott egy kipát Anna Krupka kormánypárti képviselő, sport és kulturális államtitkár feje fölé.

Lengyelországban október 13-án lesz parlamenti választás, a jelenleg hatalmon lévő Jog és Igazságosság párt (PiS) már korábban a holokauszt kárpótlások ellen kampányolt, zsidó vezetők pedig arra figyelmeztettek, hogy az erről szóló vita időközben antiszemitizmusba csapott át. Idén májusban például a lengyel szélsőjobb az utóbbi idők legnagyobb antiszemita demonstrációját tartotta meg a kárpótlások ellen tiltakozva.

A kárpótlási ügyek miatt Lengyelország és Izrael között diplomáciai feszültség alakult ki. A lengyeleknél nagy felháborodást okozott amikor február közepén Jiszráel Katz külügyminiszter egy tévéműsorban felidézte a néhai Jichák Samír kormányfő 1989-ben elhangzott véleményét, amely szerint „a lengyelek az anyatejjel szívták magukba az antiszemitizmust”. Izrael pedig nem fogadja el a lengyel kormány azon álláspontját, miszerint a lengyelek szenvedtek a legtöbbet a II. világháború idején, ezért nem hajlandóak a vagyonukat vesztett zsidó magánszemélyeknek, illetve leszármazottjaiknak kárpótlást fizetni.

Köpködésig fajult a lengyelek és Izrael közötti feszültség – Kibic Magazin

Egy izraeli férfi leköpte Lengyelország nagykövetét, a lengyel miniszterelnök pedig rasszizmust kiáltott. Ezzel csak tovább romlottak az eddig sem felhőtlen lengyel-izraeli kapcsolatok. Vádat emeltek Izraelben a férfi ellen, aki két nappal korábban leköpte és szidalmazta Lengyelország izraeli nagykövetét, tovább nehezítve ezzel a két ország amúgy sem feszültségmentes viszonyát.

(Times of Israel)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp