Először küldött újévi jókívánságokat Szaúd-Arábia a zsidóknak

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Izraelnek és Szaúd-Arábiának nincs diplomáciai kapcsolata, de az utóbbi években – főként a közös ellenségtől, Irántól való fenyegetettség miatt – közeledtek egymáshoz.

Kevesebb, mint egy héttel azután, hogy az izraeli külügyminiszter üdvözletét küldte a szaudi népnek a minisztérium arab közösségi média csatornáin, az új washingtoni szaudi nagykövet, Reema Bandar Al-Saud boldog új évet kívánt az amerikai zsidóknak Ros Hasana alkalmából, írja a jpost.com.

Reema Bandar Al-Saud

Az üdvözlőlap alját a zsidó újévkor hagyományosan használt almák és gránátalmák díszítik.

Nem világos, pontosan kinek küldték a kártyát, mert az nem jelent meg sem a szaudi nagykövetség Twitter oldalán, sem a nagykövet Twitterén. Mégis ez az első alkalom, hogy Szaúd-Arábia bármilyen formában ilyen üzenetet küldött a zsidóknak.

Múlt héten az izraeli külügyminiszter Szaúd-Arábia nemzeti ünnepe alkalmából gratulált a szaúdi népnek az @IsraelArabic Twitter oldalon. Az üzenet a következő volt: „Isten áldjon meg benneteket békével, biztonsággal, együttműködéssel és jó szomszédsággal.”

A két országnak nincs diplomáciai kapcsolata, de az utóbbi években – főként a közös ellenségtől, Irántól való fenyegetettség miatt – közeledtek egymáshoz.

Miután az izraeli külügy jókívánságát küldte a szaúdiaknak, a Perzsa-öböl ügyeiért felelős szaúdi miniszter, Thamer al-Sabhan részt vett New Yorkban a Nukleáris Irán Elleni Egység konferenciáján, ahol szintén ott volt az izraeli nagykövet, Ron Demer.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp