Több mint 130 ezer szefárd zsidó folyamodott spanyol állampolgárságért

A spanyol kormány hibának nevezte a zsidók 1492-es elűzését, és hogy ezt jóvá tegye, lehetőséget adott az elüldözött zsidók leszármazottainak, hogy spanyol állampolgárságot kaphassanak. A határidő lejártával közzétették a kérelmezők számát.

Több mint 500 évvel őseik elüldözését követően 132 226 szefárd zsidó folyamodott spanyol állampolgárságért, közölte a spanyol igazságügyi minisztérium. A kérelmek nagy része az elmúlt hónapban érkezett.

Tóraavatás egy barcelonai zsinagógában 2006-ban

A legtöbben három latin-amerikai országból folyamodtak spanyol állampolgárságért: Mexikóból kb. 20 ezren, Venezuelából nagyjából 15 ezren, Kolumbiából pedig megközelítőleg 14 ezren adtak be kérelmet. Több mint 4000 kérelem érkezett Argentínából, és nagyjából 3000 Izraelből.

A Latin-Amerikában élők akár negyede is szefárd zsidók leszármazottja lehet – Kibic Magazin

Egy új genetikai kutatás jutott arra az eredményre, hogy Latin-Amerika lakosságának a negyede származhat az inkvizíció kényszere folytán kikeresztelkedett spanyol és portugál zsidóktól. A Nature Communications folyóiratban nemrég megjelent tanulmány szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy Latin-Amerika lakosságának egy jó része kikeresztelkedésre kényszerített szefárd zsidók leszármazottja lehet.

A minisztérium adatai szerint a kérelmezők közül eddig nagyjából 6000 személy kapta meg a spanyol állampolgárságot. Az elbírálás során a kérelmezőknek okmányokkal vagy a rabbijukon keresztül bizonyítaniuk kell szefárd zsidó származásukat, ismerniük kell a spanyol nyelvet, illetve az ország kultúráját és társadalmát.

1492-ben Spanyolország területén nagyjából 200 ezer zsidó élhetett, az elüldözöttek közül sokan az Oszmán Birodalomban, a Balkánon vagy Észak-Afrikában, illetve Latin-Amerikában telepedtek le. Ma a szefárd zsidók számát 3,5 millió körülire becsülik, a közösségeik pedig a világ számos pontján megtalálhatók.

Feltérképezték, hol élnek az elüldözött szefárd zsidók leszármazottai – Kibic Magazin

Spanyolország idén nyártól állampolgárságot ad a több mint 500 évvel ezelőtt elűzött zsidók leszármazottainak. Azt persze lehetetlen megmondani, hogy pontosan hányan lehetnek jogosultak a spanyol állampolgárságra, de a becslések szerint nagyjából 3,5 millió szefárd zsidó él a világon. A legtöbbjük Izraelben. A spanyol állampolgárságra pályázóknak valahogyan bizonyítaniuk kell, hogy ők annak a zsidó közösségnek a leszármazottai, amelyet még II.

(Times of Israel)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp