Négy napig tartó ügyészi meghallgatás kezdődik Netanjahu korrupciós ügyeiben

Megkezdődött az ügyészi meghallgatás Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök korrupciós ügyeiben. A védők arról megpróbálják meggyőzni az ügyészeket, hogy álljanak el a vádirat bírósági benyújtásától.

A Ynet értesülése szerint Izrael tíz vezető ügyvédjéből álló csoport képviseli a védelmet a négy napig tartó meghallgatáson az ügyészség húsz jogászával szemben, ahol a védők megpróbálják meggyőzni az ügyészeket, hogy álljanak el a vádirat bírósági benyújtásától.

Benjámin Netanjahu

Az első két napon az úgynevezett négyezres akta, a Bezeq-Walla telekommunikációs nagyvállalat tulajdonosával kötött feltételezett jogellenes megállapodás miatti vádakkal szállnak szembe a védőügyvédek. A vád szerint a kormányfő a barátja, Saul Elovics vezette vállalat számára kedvező döntéseket hozott cserébe személyes előnyökért. A gazdasági előnyöket Elovics úgy hálálta meg, hogy a tulajdonában álló Walla nevű hírportálon kedvező színben tüntette fel Netanjahut és családtagjait.

A védőügyvédek ezzel szemben azzal érvelnek, hogy a miniszterelnök – és ebben az időszakban egyben médiaügyi miniszter – döntéseit kizárólag helyes szakmai okok indokolták, nem volt közük az Eloviccsal és Netanjahu közötti baráti viszonyhoz. A védelem szerint túlzott nyomást gyakoroltak Slomó Filberre, a médiaügyi minisztérium Netanjahu által kinevezett igazgatójára, a döntések végrehajtójára, aki vádalkut kötött az ügyészséggel, s átadta az összes rendelkezésére álló információt a nyomozóknak.

Korrupció, hivatali visszaélés és csalás miatt emelhet vádat Netanjahu ellen az izraeli főügyész – Kibic Magazin

Az izraeli főügyész vádat készül emelni a miniszerelnök ellen, akinek azonban előtte még lehetősége lesz meghallgatáson érvelnie saját védelmében. Netanjahu tagadja az ellene felhozott vádakat, az ellenzék vezetője pedig azonnali lemondásra szólította fel. Netanjahu ellen három korrupciós bűncselekmény, megvesztegetés, hivatali vesztegetés és csalás elkövetése miatt emel vádat – a meghallgatás eredményeinek függvényében – Aviháj Mandelblitt legfőbb ügyész.

A tervek szerint ezen a héten a négyezres aktával, vasárnap és jövő hétfőn pedig a kétezres aktával, vagyis a Jediót Ahronót tulajdonosával, Moni Mózesszel folytatott tárgyalások miatti médiabefolyásolási vádakkal, valamint az ezres aktával, a milliárdos barátoktól nagy értékben elfogadott ajándékokkal foglalkoznak.

Aviháj Mandelblit legfőbb ügyész a meghallgatás alapján legkésőbb az év végéig hozza meg döntését arról, hogy benyújtsa-e a vádiratokat, módosítsa-e őket, vagy eltekintsen a vádemeléstől.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp