Mecset, templom és zsinagóga épülne Abu Dhabiban a vallási testvériség jegyében

Az ötletet Ferenc pápa februári látogatása adta.

A tervek szerint a három imádkozóhely egymással szemben állna az Egyesült Arab Emírségek fővárosában. A tervezők abban bíznak, hogy a helyszín a kölcsönös megértés és a béke helyszíne lesz egy olyan régióban, ahol elég gyakoriak a vallási konfliktusok, írja a Daily Mail.

A komplexum várhatóan 2022-re készül el, és helyt ad majd napi vallási szertartásoknak és nemzetközi találkozóknak is.

A projektet a pápa februári látogatása ihlette, amikor ő és szunnita muszlim vezetők közös nyilatkozatot írtak alá a emberek közötti testvériesség jelentőségéről. Egyébként ekkor járt először keresztény pápa az Arab-félszigeten.

Ferenc pápa fontos muszlim vallási vezetővel közösen ítélte el a vallás nevében elkövetett erőszakot – Kibic Magazin

Történelmi jelentőségű katolikus szertartást celebrált 130 ezer ember előtt Ferenc pápa az Arab-Emírségekben. Ez az első alkalom, hogy a katolikus egyházfő az Arab-félszigetre látogatott. Ferenc a kairói al-Aksza nagymecset muszlim világban meghatározó imámjával közös nyilatkozatban ítélt el minden, a vallás nevében elkövetett erőszakot.

Mohamed bin Zayed, Abu Dhabi vezetője nem sokkal ezután jelentette be a projektet.

A vallásközi bizottságot az Emberi Testvériség Magasabb Bizottságának nevezik, és tagjai üdvözölték a projektet.

Az imaházak a tanulás, a dialógus és az ima helyszínei lesznek, valamint az idelátogatók lehetőséget kapnak arra, hogy megnézhessék a vallási szertatásokat, szent szövegeket hallgathassanak és szent rituálékban vehessenek részt.

A negyedik helyszín egy oktatási központ lesz.

A pápa év eleji útja során szabadtéri szertartást vezetett Abu Dhabiban, amelyen 170000 ember vett részt. A városban korábban csak zárt térben lehetett keresztényként imádkozni.

Szaúd-Arábiával ellentétben, ahol egyáltalán nem engedélyezett a muszlim imán kívül mást gyakorolni, Abu Dhabi megengedi a keresztényeknek is, hogy diszkréten gyakorolhassák a vallásukat, és jelentős az itt élő katolikus populáció is. A pápa látogatását melegen üdvözölték a filippinók és az indiai keresztények, akik nagy számban vannak jelent a külföldi bevándorlók  között.

Az Egyesül Arab Emírségekben már van egy zsinagóga, amely 2008-ban nyílt Dubaiban. Ugyanakkor az Emírségek is a feszültségek kereszttüzébe került az elmúlt hónapokban.

A vallásközi bizottság szeptemberben New Yorkban találkozott. Az Ábrahám vallásai névre hallgató projekt tervezője a londoni bázisú Adjaye Associates.

A három vallást azért nevezik Ábrahámi vallásnak, mert Ábrahám mindhárom vallás szent könyvében fontos szereplőként van jelen.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp