Mecset, templom és zsinagóga épülne Abu Dhabiban a vallási testvériség jegyében

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Az ötletet Ferenc pápa februári látogatása adta.

A tervek szerint a három imádkozóhely egymással szemben állna az Egyesült Arab Emírségek fővárosában. A tervezők abban bíznak, hogy a helyszín a kölcsönös megértés és a béke helyszíne lesz egy olyan régióban, ahol elég gyakoriak a vallási konfliktusok, írja a Daily Mail.

A komplexum várhatóan 2022-re készül el, és helyt ad majd napi vallási szertartásoknak és nemzetközi találkozóknak is.

A projektet a pápa februári látogatása ihlette, amikor ő és szunnita muszlim vezetők közös nyilatkozatot írtak alá a emberek közötti testvériesség jelentőségéről. Egyébként ekkor járt először keresztény pápa az Arab-félszigeten.

Ferenc pápa fontos muszlim vallási vezetővel közösen ítélte el a vallás nevében elkövetett erőszakot – Kibic Magazin

Történelmi jelentőségű katolikus szertartást celebrált 130 ezer ember előtt Ferenc pápa az Arab-Emírségekben. Ez az első alkalom, hogy a katolikus egyházfő az Arab-félszigetre látogatott. Ferenc a kairói al-Aksza nagymecset muszlim világban meghatározó imámjával közös nyilatkozatban ítélt el minden, a vallás nevében elkövetett erőszakot.

Mohamed bin Zayed, Abu Dhabi vezetője nem sokkal ezután jelentette be a projektet.

A vallásközi bizottságot az Emberi Testvériség Magasabb Bizottságának nevezik, és tagjai üdvözölték a projektet.

Az imaházak a tanulás, a dialógus és az ima helyszínei lesznek, valamint az idelátogatók lehetőséget kapnak arra, hogy megnézhessék a vallási szertatásokat, szent szövegeket hallgathassanak és szent rituálékban vehessenek részt.

A negyedik helyszín egy oktatási központ lesz.

A pápa év eleji útja során szabadtéri szertartást vezetett Abu Dhabiban, amelyen 170000 ember vett részt. A városban korábban csak zárt térben lehetett keresztényként imádkozni.

Szaúd-Arábiával ellentétben, ahol egyáltalán nem engedélyezett a muszlim imán kívül mást gyakorolni, Abu Dhabi megengedi a keresztényeknek is, hogy diszkréten gyakorolhassák a vallásukat, és jelentős az itt élő katolikus populáció is. A pápa látogatását melegen üdvözölték a filippinók és az indiai keresztények, akik nagy számban vannak jelent a külföldi bevándorlók  között.

Az Egyesül Arab Emírségekben már van egy zsinagóga, amely 2008-ban nyílt Dubaiban. Ugyanakkor az Emírségek is a feszültségek kereszttüzébe került az elmúlt hónapokban.

A vallásközi bizottság szeptemberben New Yorkban találkozott. Az Ábrahám vallásai névre hallgató projekt tervezője a londoni bázisú Adjaye Associates.

A három vallást azért nevezik Ábrahámi vallásnak, mert Ábrahám mindhárom vallás szent könyvében fontos szereplőként van jelen.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp