Interaktív Rabbiszobát nyitottak Debrecenben

A Debreceni Zsidó Hitközség székházában létrehozott kiállítóhely célja a vallási értékek, hagyományok bemutatása, valamint a látogatóközpont turisztikai-, illetve zarándokútvonalba való bekapcsolása.

Turisztikai attrakciófejlesztés a Debreceni Zsidó Hitközség székházában címmel nyújtott be korábban támogatási kérelmet a helyi hitközség közösen a debreceni önkormányzattal. 30 millió forintot nyertek a projektre, ami mostanra készült el, írja a haon.hu.

Rabbiszoba (Fotó: dehir.hu)

A hitközség székházában megvalósított fejlesztés célja az volt, hogy „bemutassa a zsidó hagyományokat a közösség és a turisták számára, méghozzá látogatóbarát módon, a mai kornak megfelelően és a fiatalok számára is érdekes, modern eszközök használatával”.

Ennek megfelelően Rabbiszoba néven egy interaktív kiállító szobát alakítottak ki, amely a „II. világháború előtti zsidó polgári otthon miliőjét mutatja be századelős berendezéssel, tárgyi kulturális emlékekkel”. Emellett a kóser konyat étkezőjét is fejlesztették, felújították a folyosókat, a helyiségeket összekötő útvonalak, illetve megtörtént az udvar „esztétikusabbá tétele”.

Rabbiszoba (Fotó: dzsh.hu)

A kertben pedig „híres zsidó személyek bemutatására szolgáló táblákat helyeztek el, amelyeken az adott személyek életének jellemző állomásairól, valamint munkásságuk fontosabb elemeiről találhatók információk”.

A projekt megalkotói szerint a felújítások, illetve a Rabbiszoba segítheti a a fiatal korosztályt abban, hogy „a tankönyvben olvasottak után testközelből tapasztalják meg a különböző zsidó vallási hagyományokat”.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp