Érdekekről, nem pedig barátságról szól Orbán és Netanjahu szövetsége

Orbán és Netanjahu jó kapcsolata elsősorban az érdekekről szól. A kettőjük szövetségéből származó előnyöket nem csak a két kormány, de az EMIH is élvezi.

Hosszú cikkben elemzi Orbán Viktor és Benjamin Netanjahu kapcsolatát a Direkt36. Az írás rávilágít arra, hogy a két politikus milyen érdekek mentén kötött szövetséget egymással, illetve hogy mennyire nem egy súlycsoportban játszik a két vezető. A cikk arra is kitér, hogy ennek a kapcsolatnak milyen hatása van a magyarországi zsidóságra.

Orbán Viktor és Benjamin Netanjau az izraeli kormányfő budapesti látogatása idején

A Direkt36 cikke 2005-ben kezdődik, amikor az akkor még ellenzékben lévő Orbán Viktor először találkozott Netanjahuval, aki abban az időben pénzügyminiszter volt. A Fidesznél ugyanis azt találták ki, hogy Orbán utazzon el Izraelbe a 2002-es vereséget követően, hogy ezzel segítsék lemosni a pártról az első Orbán-kormány körüli figurák miatt ráragadt antiszemita bélyeget, amit a választási vereség egyik okának tartottak.

Orbán először vonakodott ugyan az utazástól, de végül belement, és igen csak inspiráltan tért haza. A cikkben megszólalók szerint Orbánt lenyűgözte a Szentföld, az izraeliek nyíltsága, illetve a Likud által véghezvitt jobboldali politikai fordulat. Ez a 2005-ös utazás volt az végül is, amely megváltoztatta a magyarországi jobboldal viszonyát Izraelhez és a zsidósághoz.

A Likud és a Fidesz hamar felismerte, hogyan lehetnek egymás segítségére, az események pedig 2009, illetve 2010 után pörögtek fel, amikor Netanjahu és Orbán is újra hatalomra kerültek. Az izraeli kormánynak Magyarországtól arra volt szüksége, hogy kiálljon Izrael mellett a különböző nemzetközi fórumokon, különösen az EU-ban, illetve az ENSZ-ben.

Deborah Lipstadt: Orbán éltetése miért lényeges Izrael biztonsága szempontjából? – Kibic Magazin

Az amerikai történész szerint képmutatás az izraeli kormány részéről, hogy miközben magát az antiszemitizmus elleni harc éllovasának hirdeti, jó kapcsolatot ápol olyan vezetőkkel, akik megpróbálják tisztára mosni országuk felelősségét a holokausztban. Deborah Lipstadt jeruzsálemi látogatása alkalmából adott interjút a Times of Israelnek.

A magyar kormány pedig az izraeliek széleskörű kapcsolatait kihasználva közeledhetett korábban Oroszországhoz és Kínához, később pedig az Egyesült Államokhoz, aminek eddigi csúcsát az jelentette, hogy idén májusban Donald Trump fogadta Orbánt a Fehér Házban. De Netanjahu az amerikai elnök egy esetleges budapesti útját is támogatná.

A Direkt36 megjegyzi, hogy a jó kapcsolat a két kormányon kívül a Köves Slomó rabbi által vezetett Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) előnyére is válik. A hazai Chabad által létrehozott szervezet szorosan együttműködik mind Fidesszel, mind pedig a Likuddal. Az ortodox EMIH próbálja a zömében asszimilált, szekularizált, vegyesen házasodó, a vallási szokásokat részben tartó magyarországi zsidókat maga felé terelgetni. A kormány pedig az ehhez szükséges intézményrendszer kiépítésében segédkezik. A Mazshisztől az EMIH felé történő átirányítás egyelőre azonban nem tűnik túl sikeresnek, legalábbis, ha az egyszázalékos adófelajánlások közötti különbséget nézzük.

A cikk arra is felhívja a figyelmet, hogy a jó kapcsolat ellenére, Orbán és Netanjahu más ligában játszanak nemzetközi szinten. Míg a magyar miniszterelnök kimondottan csodálattal tekint izraeli kollégájára, addig Netanjahu számára kizárólag az érdekek számítanak kettőjük kapcsolatában.

Orbán: Az antiszemitizmus visszaszorítása lesz az EP-választások egyik fontos célja – Kibic Magazin

Külgazdasági képviseletet nyit a magyar kormány Jeruzsálemben, ami újabb előrelépés lesz a magyar-izraeli kapcsolatok szorosabbra fűzésében – többek között erről is beszélt Orbán Viktor miniszterelnök kedden Jeruzsálemben. A kormányfő megbeszélést folytatott Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, majd az azt követő közös sajtónyilatkozatban kiemelte: tájékoztatta izraeli kollégáját a közelgő európai parlamenti választásokról, amelynek egyik fontos célja lesz az antiszemitizmus visszaszorítása Európában.

A magyar kormány számára a jelenlegi szövetség azonban nem csak azt jelenti, hogy az Izraellel kapcsolatos hozzáállást és külpolitikát át kellett hangolni, a korábban Izrael-ellenes jobboldali sajtóról már nem is beszélve. Az izraeliek ugyanis más területen is nyomást szeretnének gyakorolni, legyen az a török elnök, Erdogannal való viszony, Iránnal történő gazdasági kapcsolat vagy éppen németországi fegyvervásárlás.

Minderről sokkal részletesebben a Direkt36 cikkében lehet olvasni.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp