Átlépte a kilencmilliót Izrael népességének száma

A zsidó újév, a ros hásáná alkalmából hozott nyilvánosságra friss adatokat az izraeli Központi Statisztikai Hivatal.

A zsidó naptár 5780-as évének kezdete előtt pár nappal Izraelben 9 092 000 ember él, közölte az izraeli Központi Statisztikai Hivatal. Ez a tavalyi lélekszámhoz képest 2,1 százalékos emelkedést jelent. Az előrejelzések szerint a 10 milliót 2024-re, a 20 milliót pedig 2065-re érheti el Izrael lakosságának száma.

Tavalyhoz képest Izraelben nagyjából 196 ezer gyermek született és közel 50 ezren hunytak el. Bevándorlással nagyjából 38 ezren érkeztek az országba, amiből kb. 35 ezer az új olé (a visszatérési törvény alapján letelepülhet zsidó).

Az adatok szerint az izraeli társadalom 74,2 százaléka zsidó, 21 százaléka arab, a többi 4,8 százalék pedig más nációkhoz tartozik.

Mohamed és Dávid, ezek voltak tavaly a legnépszerűbb nevek Izraelben – Kibic Magazin

2018-ban a Mohamed volt a legnépszerűbb név az izraeli újszülöttek körében. A második helyezett pedig egy olyan név lett, amelyet fiúknak és lányoknak is egyaránt szívesen választanak. Az izraeli központi statisztikai hivatal nemrég közzétett adatai szerint a 2018-ban az országban született gyermekek körében a Mohamed név volt a legnépszerűbb.

Az izraeli (20 éves és annál idősebb) zsidók 43,2 százaléka szekulárisnak, 22,1 százaléka hagyományőrzőnek, de nem vallásosnak, 12, 8 százaléka hagyományőrző-vallásosnak, 11,3 százaléka vallásosnak, 10,1 százaléka pedig ultraortodoxnak vallja magát.

Az izraeliek 88,9 százaléka elégedett saját életkörülményeivel, bár 36,1 százaléknak akadnak anyagi gondjai. A várható élettartam a férfiaknál átlagosan 80,9 év, a nőknél pedig 84,9, ami a világon a legmagasabbak között van.

(Ynet)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp