A zsidók elűzése után 600 évvel került vissza Kölnbe a középkori imakönyv

Csaknem hatszáz év után került vissza Kölnbe egy zsidó imakönyv, amely 1424-ben tűnt el onnan, miután a zsidókat elűzték a városból. Az Amszterdami Máchzor néven emlegetett kötet szerdától látható a kölni Wallraf-Richartz Múzeumban.

A 331 oldalas, illusztrációkkal, díszes betűkkel és aranyozott képekkel díszített ünnepi imakönyvet, azaz máchzort együtt vásárolta meg az amszterdami Zsidó Történeti Múzeum és a kölni Rajna-vidéki Regionális Tanács. A kötet, amely a 15. században tűnt el Kölnből, a 17. században Amszterdamban került elő, ezért emlegetik Amszterdami Máchzor néven.

Az Amszterdami Máchzor három oldala (Fotó: Wikipedia)

Az imakönyvet a Wallraf-Richartz Múzeumban állították ki, de a kölni új zsidó múzeum elkészülte után oda kerül majd. A későbbiekben felváltva mutatják be Amszterdamban és Kölnben.

A kölni zsidó múzeum közleménye szerint a könyv az egyik legrégibb fennmaradt, illusztrált héber kézirat, amely német nyelvterületről származik. Thomas Otten, a múzeum igazgatója hozzáfűzte, hogy a dokumentum „páratlan rálátást nyújt a középkori Kölnre és a város zsidó történelmére”.

Online elérhetővé válik a világ összes héber kézirata – Kibic Magazin

Dávid Ben-Gurion egyik nagy álma az volt, hogy a világ összes héber nyelvű kézirata Jeruzsálembe kerüljön. Most, nagyjából 70 évvel Ben-Gurion nyilatkozata után, úgy tűnik, hogy Izrael első miniszterelnökének elképzelése egy teljesen új weboldalnak köszönhetően valóra válik.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp