Nácik által eltulajdonított műtárgyakat állítanak ki Jeruzsálemben

A néhai Hildebrand Gurlitt német műkereskedő műgyűjteményének mintegy 100 darabját, többek között Otto Dix, Max Ernst, Pierre-August Renoir és Claude Monet műveit mutatják be keddtől a jeruzsálemi Izrael Múzeumban.

A tárlat négy részből áll. Az első a Gurlitt családot mutatja be, a második a nácik által elfajzottnak bélyegzett művészettel foglalkozik, a harmadik azt az időszakot dolgozza fel, amikor Gurlitt műkincseket vásárolt fel a megszállt Párizsban, a negyedik Gurlitt személyével foglalkozik düsseldorfi múzeumigazgatóként és gyűjtőként.

Otto Dix festménye a jeruzsálemi Izrael Múzeum kiállításán

Az Adolf Hitler műkereskedőjeként számon tartott, 1956-ban elhunyt Hildebrand Gurlitt-tól fia, Cornelius örökölte meg a több milliárd euró értékűre becsült, többek közt Picasso, Chagall és Matisse műveit magába foglaló kollekciót. A 2012-es müncheni házkutatás után Gurlitt salzburgi házából is számos műalkotás került elő. 

Cornelius tulajdonában összesen mintegy 1500 művet fedeztek fel. Az ifjabb Gurlitt 2014-ben halt meg, teljes gyűjteményét a Berni Kunstmuseumra hagyta. A gyűjtemény nagy részéről fennállt a gyanú, hogy a nácik idejében zsidó tulajdonosuktól rabolták el. Eddig hét műalkotásról bizonyították egyértelműen, hogy nácik által elkobzott tárgyról van szó. 

Nácik által elkobzott festmény került vissza az örökösökhöz – Kibic Magazin

Gurlitt kollekciójának nagy része zsidó gyűjtőktől származott, akiket arra kényszerítettek, hogy a holokauszt előtt fillérekért eladják műkincseiket. Egy harmincas évek végén a nácik által elkobzott festményt adtak vissza a jogos tulajdonos örököseinek – közölte hétfőn a német Szövetségi Közigazgatási Hivatal szóvivője. Jacob Philipp Hackert 18.

A Jeruzsálemben bemutatott művek mindegyikét alaposan átvizsgálták és egyiknél sem él a gyanú, hogy a nácik által eltulajdonított alkotásról lenne szó – mondta az Izrael Múzeum európai művészeti részlegének kurátora és a Gurlitt-hagyatékkal foglalkozó csoport tagja, Schlomit Steinberg. „Ha viszont jönne egy látogató és jogot formálna az egyik műre, természetesen tájékoztatnánk arról, milyen jogi lépéseket kell megtennie” – tette hozzá.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp