Köves Slomó: Szimbolikus elismerés az EMIH és a kormány közötti megállapodás

Vasárnap jelentette be Semjén Zsolt, hogy ezentúl az EMIH a „legmagasabb kategóriában elismert egyházzá” válik. Köves Slomó szerint ennek csupán szimbolikus jelentősége van.

Most vasárnap az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) nagy ünnepség keretében avatott fel két zsinagógát: Szentendrén, illetve az újlipótvárosi ZSILIP Közösségi Központban. Az eseményen Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is felszólalt, és elmondta, hogy a kormány és az EMIH átfogó megállapodást kötött, amely értelmében a hitközség a legmagasabb kategóriában elismert egyházzá válik.

Átfogó megállapodást kötött a magyar kormány és az EMIH – Kibic Magazin

A megállapodás értelmében az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) a legmagasabb kategóriában elismert egyházzá válik. A szervezet két új zsinagógát is felavatott vasárnap. A megállapodást Semjén Zsolt jelentette be vasárnap, a szentendrei új zsinagóga avatási ünnepségén.

A Népszava utána járt, és arra jutott, hogy nem létezik a Semjén által említett egyházi kategória, hiszen 2011 óta csak bevett/elismert egyházak léteznek, és az EMIH eddig is ilyen volt. A miniszterelnök-helyettes által felsorolt előnyöket (oktatási, szociális és kulturális intézmények finanszírozása, tábori lelkészi szolgálat stb.) pedig eddig is élvezte a szervezet.

A lap megkérdezte Semjén hivatalát, ahonnan azt a választ kapták, hogy a szerződés még nincs aláírva, így annak tartalma nem nyilvános. Amikor megtörténik a hitelesítés, akkor a Magyar Közlönyben fogják közzétenni a szerződés szövegét.

Menachem Myers rabbivá avatása az EMIH új szentendrei zsinagógájának avatásán. Mellette Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija, Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes, Szalai Kálmán, a TEV titkára. (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija a Népszavának elküldött nyilatkozatában azt közölte, hogy több más „történelmi egyházhoz” hasonlóan a magyar kormány az EMIH-hel is alá fog írni egy átfogó megállapodást az úgynevezett vatikáni szerződés mintájára. A rabbi hangsúlyozta, hogy a megállapodás nem közjogi paramétereken vagy egyházfinanszírozás-politikai kérdéseken változtat, hanem „egy szimbolikus elismerés”.

A jelen megállapodás Köves Slomó szerint egyszerre elismerése az EMIH szerteágazó munkájának az oktatás, a szociális segítségnyújtás és a közösségi élet területén, valamint „a magyar állam azon történelmi kötelességének teljesítése, amely révén a magyarországi zsidó élet újjáépítésének lehetőségeit megteremtve és kiemelten támogatva tesz részleges jóvátételt a 75 éve elpusztított magyarországi zsidóság veszteségeivel szemben”.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp