Gandhi újévi üdvözletet küldött a zsidóknak a II. világháború kitörése idején

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Mahátma Gandhi 1939-es zsidó újévi üdvözletét kedden mutatta be az izraeli Nemzeti Könyvtár Jeruzsálemben.

Az indiai pacifista politikus nyolcvan évvel ezelőtt, 1939 szeptember elsején, a második világháború kitörésének napjaiban kézzel írott üdvözletet küldött egy helyi zsidó szervezet vezetőjének.

Mahátma Gandhi

„Szenvedő népednek a béke korszakát” kérte Gandhi a könyvtár birtokában lévő levélben, amely új fényt vet Gandhi bonyolult hozzáállására az európai zsidók üldözéséhez a náci korban. India legendás vezetője, mint a levélben olvasható, kifejezte együttérzését a zsidókkal, de később bírálatokkal is szembesült a háború elutasításáért, a csakis erőszakmentes fellépés hirdetéséért még a nácikkal szemben is.

Ismeretes, hogy Gandhi békülékeny levelet küldött a náci Németországot vezető Adolf Hitler diktátornak is, amelyben azt írta, hogy nem hiszi, hogy a német diktátor az „ellenfelei által leírt szörnyeteg” lenne.

Gandhi levelét a Nemzeti Könyvtár az interneten is elérhetővé tette néhány nappal a vasárnap este kezdődő zsidó újév előtt.

Meghalt a legidősebb indiai zsidó, aki ráadásul magyar volt – Kibic Magazin

108 évesen elhunyt Friedmann Magdolna, aki a magyarországi antiszemitizmus elől menekült, és az első indiai miniszterelnök családjába házasodott be. Gandhinak is rokona lett. A magyar zsidó, aki az egyik legbefolyásosabb indai dinasztia, a Nehru család egyetlen zsidó tagja volt, múlt héten hunyt el, 108 éves korában.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp