Gandhi újévi üdvözletet küldött a zsidóknak a II. világháború kitörése idején

Mahátma Gandhi 1939-es zsidó újévi üdvözletét kedden mutatta be az izraeli Nemzeti Könyvtár Jeruzsálemben.

Az indiai pacifista politikus nyolcvan évvel ezelőtt, 1939 szeptember elsején, a második világháború kitörésének napjaiban kézzel írott üdvözletet küldött egy helyi zsidó szervezet vezetőjének.

Mahátma Gandhi

„Szenvedő népednek a béke korszakát” kérte Gandhi a könyvtár birtokában lévő levélben, amely új fényt vet Gandhi bonyolult hozzáállására az európai zsidók üldözéséhez a náci korban. India legendás vezetője, mint a levélben olvasható, kifejezte együttérzését a zsidókkal, de később bírálatokkal is szembesült a háború elutasításáért, a csakis erőszakmentes fellépés hirdetéséért még a nácikkal szemben is.

Ismeretes, hogy Gandhi békülékeny levelet küldött a náci Németországot vezető Adolf Hitler diktátornak is, amelyben azt írta, hogy nem hiszi, hogy a német diktátor az „ellenfelei által leírt szörnyeteg” lenne.

Gandhi levelét a Nemzeti Könyvtár az interneten is elérhetővé tette néhány nappal a vasárnap este kezdődő zsidó újév előtt.

Meghalt a legidősebb indiai zsidó, aki ráadásul magyar volt – Kibic Magazin

108 évesen elhunyt Friedmann Magdolna, aki a magyarországi antiszemitizmus elől menekült, és az első indiai miniszterelnök családjába házasodott be. Gandhinak is rokona lett. A magyar zsidó, aki az egyik legbefolyásosabb indai dinasztia, a Nehru család egyetlen zsidó tagja volt, múlt héten hunyt el, 108 éves korában.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp