Zsidó zarándokház épül Nagykállón

A nagykállói ortodox zsidó zarándokház felépítése a Magyar Zsidó Örökség Útja Kelet-Magyarországon című program részeként valósul meg.

A Magyar Zsidó Örökség Útja Kelet-Magyarországon elnevezésű, 1,4 milliárd forintos program keretében Miskolcon, Makón, Nagykállón, Nyírtasson és Sátoraljaújhelyen mutatják majd be a magyar zsidó kulturális és történelmi örökséget. Ennek a programnak a részeként kezdenek ortodox zsidó zarándokház építésében Nagykállóban, adta hírül a mazsihisz.hu.

Ortodox zsidó zarándokhelyek újulnak meg Kelet-Magyarországon – Kibic Magazin

A helyi zsidó közösség a város vezetésével közösen ünnepelte a hanuka második napját Miskolcon, ahol bemutatták a Magyar Zsidó Örökség Útja Kelet-Magyarországon elnevezésű turisztikai projektet. A projekt keretében összesen 1,4 milliárd forintból az ország öt településén zsidó vallási, kultikus és idegenforgalmi létesítmények fognak megújulni.

A zarándokház építési munkálatainak kivitelezésére a közbeszerzést a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) írta ki, és a két jelentkező közül a nyíregyházi székhelyű Nyírségi Magasépítő Kft. ajánlata lett a győztes. A másik ajánlattevő cég a szintén nyíregyházi Ke-Víz 20 Zrt. volt.

A pályázat kiírása szerint az ortodox zsidó zarándokház felépítése nettó 113,3 millió forintból valósulna meg. A kivitelező cég feladata lesz a helyszíni beton és vasbeton munka, a falazás, az ácsmunka, a szárazépítés, a bádogozás, a szigetelés és a felületképzés. Ezek után következhet majd a burkolás, a nyílászárók beépítése, illetve az épületgépészeti- és villamossági munkálatok.

Nagykállón található a híres rabbi, Taub Izsák sírja, ahová a csodarabbi halálának évfordulóján, minden évben haszidok tömegei látogatnak el.

Több ezren vettek részt a kállói rebbe temetésén – Kibic Magazin

Több ezres tömeg kísérte utolsó útjára vasárnap Izraelben a 96 éves korában elhunyt Menáhem Mendel Taub rabbit, a nagykállói haszid udvar vezetőjét. A holokauszt-túlélő rabbi gyakran tartott előadást az Auschwitzban és a későbbi táborokban átélt szörnyűségekről. A rabbi vasárnap reggel hunyt el és a zsidó vallás szokásai szerint este már el is temették.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp