Heisler András: Szoborállítások helyett hasznosabb lenne beszélgetni egymással

Vácon nemrég szobrot kapott egy antiszemita politikus. Heisler András, a Mazsihisz elnöke szerint beszélgetést kellett volna kezdeményezni a szoborállítás előtt.

Itt a Kibicen is beszámoltunk arról, hogy szeptember elején Vácon szobrot állítottak az antiszemita Kornis Gyula szerzetes, politikusnak, aki munkássága során a „magyarság szellemét megrontó” zsidóságról is értekezett. Az avatóünnepségen többek között részt vett Schmidt Mária, a Terror Háza főigazgatója, illetve Rétvári Bence államtitkár, KDNP-s országgyűlési képviselő.

Kornis Gyula szobrának felavatása Vácon (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) már korábban közleményben tiltakozott a szobor felavatása miatt. Most pedig Heisler Andrásnak jelent meg egy írása a hvg.hu-n a témában. A Mazsihisz elnöke a cikkben arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy az ehhez hasonló botrányos szoborállítások előtt nem ártana megbeszélni, „mennyire jó ötlet-e ez”.

Heisler szerint a nemzeti emlékezet jelenleg egy „háborús övezet”, ahol „különböző emlékezetcsoportok – ahelyett, hogy figyelnének egymásra – a politikai hatalom segítségével akarják legyőzni egymást”. 

„Ha hatalmon vagyok, elvitethetem a hőseidet, és ha akarom, az arcodba tolom sajátjaimat. Hogy tudd, Te nem számítasz semmit. Enyém a tér és nem érdekel, hogy fáj neked. Hadd fájjon, nekem is fájt, amikor az én hőseimet vitték el a közterekről, mások” – világít rá a problémára a Maszihisz elnöke, aki úgy véli, a „köztéri szobrok valódi funkciója a nemzeti közösség kohéziójának erősítése lenne”. 

Kornis Gyula szobra Heisler szerint azonban csak a megosztottságot erősíti, és hiába voltak sikeresek közoktatási elképzelései és az arra alapuló politikája, hiába ellenzett mindenfajta gyilkos totalitarizmust, antiszemitizmusa miatt egyáltalán nem magától értetődő, hogy szobrot állítsanak neki.

Antiszemita politikus szobrát avatták fel Vácon – Kibic Magazin

A most Vácon szobrot kapott Kornis Gyula piarista szerzetes és kultúrpolitikus Horthy kormányzósága idején a „magyarság szellemét megrontó” zsidóságról értekezett. Tegnap avatták fel Vácon Kornis Gyula katolikus pap, piarista szerzetes, filozófus, egyetemi tanár, kultúrpolitikus szobrát a Piarista Gimnázium és Kollégium épülete előtt.

A Mazsihisz elnöke úgy gondolja, hogy Kornis szobrának felállítása előtt beszélgetést kellett volna kezdeményezni a Horthy-korszak politikai és társadalmi antiszemitizmusáról. „Felvilágosítani, tájékoztatni, meghallgatni másokat. Aztán a végén újragondolni a szoborállítás ötletét, kitalálni hozzá a szobrot kontextusba helyező pár soros feliratot, esetleg még lehetne a közelben szobrot állítani más jeles személynek.”

„Hasznosabb és olcsóbb lenne szoborállítások helyett most néhány évig inkább beszélgetni egymással arról, kik vagyunk mi mind, így együtt” – írja véleménycikkében Heisler András.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp