Netanjahu többször megvezette Trumpot a volt amerikai külügyminiszter szerint

Izraeli tisztségviselők, köztük Benjámin Netanjahu kormányfő tárgyalásaik alkalmával számos alkalommal „megvezették” Donald Trump amerikai elnököt – állította Rex Tillerson volt amerikai külügyminiszter a Harvard Egyetemen tartott előadásában.

Az egyetemi előadást a volt külügyminiszter még szerdán tartotta, de a Harvard Gazette című egyetemi lap közlése nyomán csak csütörtökön került az amerikai sajtónyilvánosságba.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Donald Trump amerikai elnök

Rex Tillerson elmondta: tapasztalatai szerint az izraeli tisztségviselőkkel folytatott tárgyalásokon mindig szükség van „egy jó adag szkepticizmusra”, és különösen igaz ez szerinte a Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel folytatott egyeztetéseken. „Kissé machiavellisztikus” politikusnak minősítette Netanjahut.

A volt külügyminiszter szerint a zsidó állam kormányzata a saját ügye érdekében „nem habozik dezinformálni Washingtont”. Ezt többször is megtették az elnökkel, a „mi vagyunk a jó fiúk, a másik fél a rossz”-érvelés technikájával – fogalmazott Tillerson. Azt mondta, hogy a tárgyalások után ő és a munkatársai mindig részletesen ismertették az elnökkel a valós tényeket és fejleményeket, és – fogalmazott – Trump „ekkor megértette, hogy megvezették”.

A kormányból 2018 márciusában távozott külügyminiszter – aki korábban az ExxonMobil olajipari óriáscég elnök-vezérigazgatója volt – hangsúlyozta: kifejezetten zavarja őt, ha egy „ilyen szoros és fontos szövetséges így viselkedik”.

Izraelt a Fehér Ház utáni kémkedéssel gyanúsítják – Kibic Magazin

Az Egyesült Államok arra gyanakszik, hogy Izrael titokban kémedésre alkalmas eszközöket helyezett ki a Fehér Ház környékére. Izrael tagad, Trumpék nem nyilatkoznak az esettel kapcsolatban. Az Egyesült Államok kormánya nemrég arra a következtetésre jutott, hogy Izrael helyezhette ki azokat a mobiltelefonok megfigyelésére alkalmas eszközöket, amelyeket a Fehér Ház és más szenzitív objektumok környékén találtak meg Washingtonban, írja a Politico három, korábban magas beosztású amerikai kormányzati forrásra hivatkozva.

Tillerson kifejtette, hogy ő személy szerint az úgynevezett „kétállami megoldás”, azaz az Izrael melletti palesztin állam létrehozásának híve volt a palesztin-izraeli konfliktus megoldása érdekében. Panaszosan említette, hogy elzárták előle a palesztin-izraeli „dossziét”, ezeket az ügyeket Donald Trump a vejére, Jared Kushnerra bízta.

Az izraeli miniszterelnöki hivatal csütörtökön a Twitteren válaszolt az amerikai diplomácia korábbi irányítójának. „Tillerson miniszter úr, a jó fiú tényleg Izrael” – tette közzé a hivatal.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp