Megoldaná egy izraeli kutatócsoport, hogy a nők 40 vagy akár 50 év felett is tudjanak szülni

Izraeli tudósok szerint van esély a nők biológiai órájának kikapcsolására.

A Héber Egyetem genetikai kutatói jelentették be, hogy férgeken végzett kísérletek bizonyítják, hogy létezik egy olyan gén, amely szabályozza a peteérést. Azt remélik, hogy az emberben is megtalálják ennek a génnek a megfelelőjét.

Amikor a nők elérik a harmincadik életévüket, sokan aggódni kezdenek amiatt, hogy „lejár a biológiai órájuk”, és nem fognak tudni teherbe esni. A nők első petesejtjei 10-15 éves koruk között érik meg, és az évek múltával a petesejtek elöregednek, így a nők fogamzóképessége csökkenhet.

„35 a kritikus életkor”, mondja Dr. Jonatan Tzur, a Héber Egyetem Jeruzsálemi Genetikai Osztályának kutatója. „Ettől kezdve jelentősen romlik a fogamzóképesség. Az elöregedett petesejtek okozzák sok esetben a születési rendellenességeket és a vetéléseket.”

Dr. Hanna Achache és Dr. Jonathan Tzur a kutatócsoportból

Ugyan a mesterséges megtermékenyítési technikák segítségével ki lehet választani a legjobb állapotban lévő petesejteket, a 35 fölötti nők sokkal több nehézségbe ütköznek, ha saját petesejtből akarnak gyermeket. 40 felett pedig hatványozottan romlanak az esélyek.

A nyugati civilizációban egyre későbbre tolódik ki a gyerekvállalás, ezért lenne fontos orvosi segítséget nyújtani a pácienseknek ezen a téren.

Mi lenne, ha a nők ki tudnák kapcsolni a biolgóiai órát? Mi lenne, ha meg lehetne őrizni a petesejtek minőségét? Erre keresi a választ Tzur és csapata.

A Genetika nevű lapban megjelent friss tanulmányukban arra mutatnak rá, hogy férgekben megtalálták a „kapcsolót”.

Elsőre talán furcsán hangzik, de a fonálférgek DNS-e ugyanannyi (20000) gént tartalmaz, mint az embereké, és a petéik nagyjából egy napig érettek.

A kutatóknak sikerült beazonosítaniuk az org-2 nevű gént, amely szabályozza a peték érését. Azt is észrevették, hogy ez a gén lép kapcsolatba a MAP Kinase (MAPK) nevű szabályozóval, amely aktivál vagy kikapcsol számos érési folyamatot.

Számos gén irányítja a MAPK-ot, de amikor a kutatók eltávolították az org-2 gént, akkor a MAPK túlpörgött és a peték nagyon gyorsan elöregedtek. Ebből vonták le azt a következtetést, hogy az org-2 irányítja a peték elöregedési folyamatát.

A kutatók most azt kezdték vizsgálni, hogy ugyanez történik-e az emberek esetében. A MAPK kapcsoló ugyanis nálunk is létezik, de azt még nem tudják, hogy mitől aktiválódik, mitől kapcsol ki és be.

Mindenesetre ha megtalálnák az org-2 megfelelőjét, akkor esetleg táplálékkiegészítő formájában lehet növelni az aktivitását vagy a beültetések során manipulálni lehetne a MAPK kapcsolót, és ezzel idősebb nők is képesek lennének gyermeket vállalni.

Az eredeti cikk itt olvasható:

Israeli researchers say there may be way to pause women’s biological clocks

When the age of 30 approaches many women start paying attention to their biological clock and their chances to conceive. Indeed, human eggs begin to mature from the onset of a woman’s first period, at the age on average of 10 to 15. With the passage of years, the eggs age and their quality decreases.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp