Magyarok által alapított faluból származnak Izrael jövendő vezetői

Beni Ganz és Netanjahu utódaként emlegetett riválisa, Jiszráel Kac egymástól kétháznyira nőttek fel a Kfar Ahim nevű, magyarul beszélők alapította faluban, és egy magyar bácsi vezette mindkettejük bár micvóját.


A keddi előrehozott választások után is fej fej mellett halad a Ganz vezette Kék-Fehér párt, és a Likud, amelyben Benjámin Netanjahu jelenlegi kormányfő egyik esélyes utódjelöltje a párt és az ország vezetésére Jiszráel Kac.

A falu gazdagságot sugároz, rengeteg frissen épített emeletes ház áll a szépen ápolt kertekben. Az alapító első nyolc család – mind haláltáborok és munkaszolgálat magyarul beszélő túlélői – főként a hajón ismerkedtek meg egymással 1946-ban Palesztina felé tartva.

Hamar útba igazítanak, hogy a 95 éves Klein Irén tud mesélni a kezdetekről.

Irén néni 1955-ben költözött ide férjével és kisgyerekeivel Petah-Tikváról. Az MTI tudósítójának elmondta, hogy nem bánta meg, mert a faluban a többiekhez hasonlóan ő is családra talált társaiban: szinte mindannyian egyedül érkeztek – családjuk egyetlen túlélőjeként – Izraelbe, nem voltak nagyszülők, és egymást segítették új életük megteremtésében.

Klein Irén otthonában, Fotó: Bea Bar Kallos

Férje, Juda – Imre Klein – készítette fel a fiúk 13 éves korában szokásos ünnepségére, a bar micvára a jelenleg a Kék-Fehér párt élén álló Beni Ganz volt vezérkari főnököt éppen úgy, mint politikai riválisát, Jiszráel Kacot, a Likud jelenlegi külügyminiszterét.

Ma is hallani magyar szavakat errefelé, és főként magyarul főz a következő generáció is.

Izrael megalakítása után a földműves-állattenyésztő munka állt a legnagyobb becsben, s Kfar Ahimban ma is működnek a tehenészetek, tele vannak a csirkeólak, és a Kék-Fehér párt Ganz szülőfalvában megrendezett kampányzáró gyűlését is olykor elöntötte a hullámokban érkező istállószag.

Ganz apja a baloldali Mapai párt alkalmazottja lett, de a falu többi lakójával együtt vallásos ember volt, és rendszeresen látogatta a zsinagógát.

Oda járt Meir Kac, a külügyminiszter édesapja is. Az egyik falubeli látta, ahogy mindig együtt sétáltak haza – hiszen szomszédok voltak –, és végigvitatkozták az utat, mert Kac a jobboldali revizionistákat éltette.

Ma is a faluban élnek a gyerekek: Jiszráel Kac külügyminiszter házát kerítés és fegyveres őr védi, és a négy Ganz-gyerekből két lány ma is a pár méterre lévő telken él, egyikük a szülők házában, másikuk egy új épületben.

A Ganz szülők háza, fotó: Bea Bar Kallos

Kiválóan beszélnek magyarul, de ma sem felhőtlen a viszony a szomszédok között. Sőt néha előkerülnek a Kárpát-medencéből hozott előítéletek is: á, ők románok, mutat a máramarosi eredetű Kac család háza felé Ilana, az egyik Ganz-lány.

A teljes cikk itt olvasható:

Izrael jövendő vezetői kerültek ki a magyarul beszélők falujából ” Izraelinfo

Az izraeli politika világában mindenki ismer mindenkit, és különösen igaz ez Beni Ganzra és Jiszráel Kacra, akikből könnyen meglehet, hogy az ország következő miniszterelnökei lesznek, és akik egymástól kétháznyira nőttek fel a Kfar Ahim nevű, magyarul beszélők alapította faluban. Az Izrael déli részén, Asdód közelében lévő csendes falu ezekben a hónapokban vált ismertté, amikor Ganz …

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp