Ganz liberális nemzeti egységkormányt alakítana a vezetésével

Beni Ganz, az izraeli Kék-fehér centrista párt elnöke bejelentette, hogy széles alapokon nyugvó, liberális nemzeti egységkormány létrehozására törekszik, amelyet ő vezet majd. Az egységkormányt Netanjahu nélkül képzelik el.

A keddi előrehozott választásokon legtöbb, 33 mandátumot szerző centrista Kék-fehér párt elnöke újságíróknak nyilatkozva mondta ezt Jeruzsálemben. Mint fogalmazott, nemzeti egységkormányt nem lehet „politikai blokkokkal és trükkökkel” létrehozni. 

Beni Ganz

A pártvezető Benjámin Netanjahu miniszterelnök javaslatát bírálta, amely szerint az ő vezetésével jönne létre egységkormány, és a jobboldali-vallásos tömbje tárgyalna más pártokkal, köztük a Kék-fehér párttal a kormány megalakításáról. Ganz válaszára reagálva Netanjahu azt mondta, hogy meglepte és csalódást okozott neki az elutasítás.

Móse Jaalon, a Kék-fehér párt vezető politikusa Benjamin Netanjahuval kapcsolatban az egységkormányról kijelentette: „vele nem fog menni”, mert személye árt a Likudnak, a nemzeti tábornak, Izraelnek. Jaalon felszólította a kormányfőt, hogy vonuljon vissza. „Nem nyűgözött le bennünket Netanjahu jobboldali pártokkal kötött megállapodása, melynek nincs jogi ereje, és bármelyik fél bármikor kiléphet belőle” – tette hozzá a csütörtök reggel aláírt jobboldali vallásos tömb egyezségére utalva, amely szerint az aláíró pártok csakis Netanjahu vezetésével és közösen vesznek részt az új kormánykoalícióban. 

Jaír Lapid, a Kék-fehér párt második embere Twitter-üzenetben leszögezte, hogy csak akkor lesz egységkormány, ha Netanjahu visszavonul. Lapid közölte, hogy pártja kormányt alakítana mindenkivel, aki úgy gondolja, hogy „eljött a polgári házasság ideje”, meg kell szüntetni a boltok szombati nyitva tartását tiltó törvényt, támogatja a szombati közösségi közlekedést, aki a korrupció ellen van, valamint meg akarja változtatni a választási törvényt úgy, hogy „ne lehessen háromhavonta választásokba rángatni” az országot.

Egységkormány lesz Izraelben? – Kibic Magazin

Úgy tűnik, a mérleg nyelve Avigdor Lieberman 9 mandátumot szerzett pártja lesz. Lieberman pedig csak egységkormányt tud elképzelni, amelyben a Likud párt Netanjahu nélkül vehet csak részt. Sem a jobboldali kormányzó Likud, sem az ellenzéki centrista Kék-fehér párt nem tud kormányt alakítani Izraelben a keddi parlamenti választási eredmények alapján – jelentette a helyi média szerdán.

Avigdor Liberman, az Izrael a Hazánk párt vezetője, Benjámin Netanjahu egykori szövetségese, jelenlegi politikai ellenfele lett a keddi választások után a jobb- és a baloldali tömb között a mérleg nyelvének szerepét betöltő politikus. Felszólította Netanjahut, hogy üljön le vele és Beni Ganz-cal, és hozzanak létre egy széles, liberális nemzeti kormányt Izrael jövője érdekében.

Névtelenül nyilatkozó Likud-vezetők a Jediót Ahronót című újsággal csütörtökön azt közölték, hogy a Likud magas rangú politikusai csak akkor fognak Netanjahu ellen fordulni, ha kudarcot vall a kormányalakítással.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp