Virágfölddel rajzoltak horogkeresztet a vilniusi zsidó hitközség székháza elé

Egészen kreatív módját találták meg a gyűlölködésnek a litván antiszemiták. A helyi rendőrség nyomozást kezdeményezett az ügyben.

Virágföldből horogkeresztet rajzoltak ismeretlenek a járdára a litvániai zsidó közösség vilniusi székháza közelében, írja az MTI nyomán az Index. A lap idézi a helyi zsidó közösség vezetőjét, aki  azt nyilatkozta, hogy az eset egy héttel a holokauszt litvániai emléknapja előtt történt. A litván külügyminiszter elítélte az incidenst, a rendőrség pedig nyomozást indított az ügyben.

A litvániai zsidó közösség augusztus elején fenyegető levelek miatt arra kényszerült, hogy ideiglenesen bezárja székházát és a vilniusi zsinagógát. Az antiszemita megnyilvánulások előzménye az volt, hogy a vilniusi városvezetés úgy döntött, véget vet a fővárosban két nácibarát partizán emléke megörökítésének, akik a második világháború idején a szovjet megszállás ellen küzdöttek, és akiket emiatt nemzeti hősnek tekintenek az országban. 

A határozat nyomán eltávolították a nemzeti könyvtár faláról Jonas Noreika emléktábláját, és átnevezték a Kazys Skirpa utcát. A döntés megosztotta a közvéleményt.

Határozatlan időre bezárták a vilniusi zsinagógát antiszemita fenyegetések miatt – Kibic Magazin

A litvániai zsidó közösség beszámolója szerint az utóbbi időben fenyegető leveleket és telefonhívásokat kaptak. A helyi politikusok szerint viszont nincs probléma, csak arról van szó, hogy a zsidó közösség konfliktusokat szeretne szítani. Határozatlan időre bezárták a vilniusi zsinagógát és a hozzátartozó irodát antiszemita fenyegetések miatt – jelentette be kedden a litvániai zsidó közösség.

Litvániát a második világháború alatt a Szovjetunió és a náci Németország is megszállta. A német megszállás (1941-1944) alatt a nácik és litván kollaboránsaik a több mint 200 ezres zsidó közösség 90 százalékát megölték. A háborút követően a balti ország szovjet befolyás alá került, és csak 1991-ben nyerte el függetlenségét.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp