A korábbinál magasabb részvétel mellett zajlik az izraeli parlamenti választás

Az utolsó közvélemény-kutatások szerint fej fej mellett áll a kormányzó jobboldali Likud és az ellenzéki centrista Kék-fehér párt.

18:00 óráig a választásra jogosultak 53,5 százaléka adta le voksát, ami magasabb az április 9-én tartott legutóbbi választásoknál. A Google keresője egy kizárólag Izraelben elérhető grafikával emlékezteti a szavazásra jogosultakat a választás napjára. Jelentéktelen incidensektől eltekintve rendben zajlik a voksolás.

Szavazás Tel-Avivban (Fotó: Facebook/Andrea Adi Shabtay Reich)

Az Egyesült Arab Lista vezetője, Ajman Ode szavazásra buzdította az ország húsz százalékát kitevő arab nemzetiségű kisebbséget, hogy hatékonyabban szállhassanak síkra érdekeikért a Kneszetben. Felhívása úgy tűnik visszhangra talált, mert a tizenhármas kereskedelmi tévé helyszíni jelentése szerint Észak-Izraelben az arab választókerületekben magas a részvétel.

Az utolsó közvélemény-kutatások szerint fej fej mellett áll a kormányzó jobboldali Likud és az ellenzéki centrista Kék-fehér (Kahol-lavan) párt, de egyiknek sem lesz meg a kormányalakításhoz szükséges 61 mandátuma a százhúsz tagú Kneszetben.

Azért írták ki idén már másodszor előrehozott választásokat Izraelben, mert a korábban a jobboldali táborhoz tartózó Avigdor Liberman és pártja, az Izrael a Hazánk (Jiszrael Béténu) szembehelyezkedett az áprilisi parlamenti választások után Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel, a Likud elnökével, és nem lépett be a jobboldali koalíciójába. Netanjahu a baloldali és a centrista pártokat, régebbi kormányainak koalíciós partnereit azonban nem tudta megnyerni.

Ha a Likud és koalíciós partnerei nem szerzik meg a Kneszet képviselői helyeinek több mint felét, legalább 61 helyet, akkor ismét patthelyzet áll elő: Netanjahu nem tud kormányt alakítani, viszont meg tudja akadályozni, hogy az ellenzék vezetője, Beni Ganz elfoglalja a kormányfői széket.

Izrael sorsdöntő választásokra készül – Kibic Magazin

Az arab és világi pártokra szavazó nagyvárosiak nagyobb arányú részvétele esetén csökken a jobboldal ereje, és könnyen meglehet, hogy nem jut be a jelenleg 3,25 százalékos választási küszöböt alig meghaladó Zsidó Hatalom nevű szélsőségesen arabellenes rasszista párt sem.

Reuven Rivlin államelnök a választások előestéjén Facebook oldalára feltöltött videoüzenetében bejelentette, hogy minden rendelkezésére álló törvényes lépést megtesz egy újabb, harmadik választás elkerülése érdekében, és nem fogja automatikusan meghosszabbítani a miniszterelnök-jelölt kormányalakítási idejét, ha az első hónapban nem jár sikerrel.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp