Több egyszázalékos felajánlást kaptak idén a bevett zsidó vallási közösségek

Komoly emelkedést könyvelhettek el a bevett egyházak között nyilvántartott zsidó szervezetek. A Mazsihisz, az EMIH és a MAOIH is növelni tudta a személyi jövedelemadó utáni egyszázalékos felajánlások számát.

Néhány napja hozta nyilvánosságra a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) az idei (szeptember 13-i állapotra vonatkozó) kimutatását a bevett egyházaknak felajánlott 1%-os juttatásokról, amelyet magánszemélyek a személyi jövedelemadójukból (szja) ajánlhatnak fel a 32, az állam által elismert (bevett) egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek számára.

Részlet a Mazsihisz 1%-os kampányanyagából

Ezek között három zsidó szervezet kapott helyett: a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) és a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH). Így a 2011-es egyházügyi törvény elfogadása óta csak ez a három bevett zsidó egyház gyűjtheti az egy százalékot.

A most napvilágot látott kimutatás szerint a három zsidó felekezetet jóval többen támogatták egy százalakos felajánlásukkal, mint az utóbbi években bármikor. Ebben az évben összesen 14 150 magánszemély ajánlotta fel valamelyik zsidó egyházi szervezetnek adója egy százalékát. Ez a tavalyi (10 539) felajánlásokhoz képest 34 százalékos emelkedést jelent.

1%-os felajánlások a zsidó felekezetek részére 2012 és 2019 között:

Külön-külön is nagyjából 30-40 százalékkal növelni tudta mindegyik szervezet felajánlóinak számát. A Mazsihisz 2019-ben 11 017 felajánlást kapott, amellyel 77 770 048 forinttal gyarapodott. Az EMIH részére idén 2846-an ajánlottak fel 16 404 762 forintot. A MAOIH esetében ezek a számok: 287 felajánló és 2 222 086 forint.

A zsidó felekezetek számára felajánlott 1% megoszlása 2019-ben:

A 2011-es törvény elfogadása után az olyan kisebb egyházak, mint a zsidó reform Szim Salom és Bét Orim közösségek nem gyűjthetnek egyházi adófelajánlásokat. Ennek következtében a kis vallási szervezetek komoly bevételi forrástól estek el. Ez azonban jövőre változni látszik, a NAV nemrég megjelent közleménye szerint ugyanis egy törvénymódosításnak köszönhetően a vallási egyesületek, a nyilvántartásba vett egyházak és a bejegyzett egyházak a következő évben a bevett egyházakkal együtt technikai számon gyűjthetik az szja 1 százalékos felajánlásokat.

A reform zsidó közösségek is gyűjthetnek egyházi 1%-os felajánlásokat az Alkotmánybíróság határozata alapján – Kibic Magazin

Az állam által el nem ismert kisegyházak, így a hazai reform zsidó közösségek számára kedvező határozatot hozott az Alkotmánybíróság. Eszerint diszkrimináció, hogy a bevett egyházak tagjai jövedelemadójuk 1%-át egyházuk számára felajánlhatják, a vallási tevékenységet végző szervezetek tagjai azonban nem élhetnek ezzel a lehetőséggel.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp