Névváltoztatásra köteleztek egy Hitlerről elnevezett éttermet Irakban

A kurd régióban található étterem tulajdonosát azért szólították fel a hatóságok a névcserére, mert érzékenyen érintette a népirtást elszenvedett helyi lakosságot a Hitlerről elnevezett helyiség.

Az Irak kurd régiójában található Dahuk városban nyitott egy helyi férfi Hitler Restaurant néven egy éttermet, amit most kénytelen átnevezni, adta hírül a kurd Rudaw hírügynökség nyomán az Index. A névváltoztatásra azért volt szükség, mert a hatóságok nem nézték jó szemmel, hogy egy véreskezű diktátor nevével kell szembesülnie annak a helyi lakosságnak, amelyet korábban egy másik véreskezű diktátor, Szaddám Huszein sanyargatott.

Az étterem tulajdonosa, Rebar Mohammed eredetileg azért választotta a Hitler nevet új vendéglőjének, mert nagy hírverést akart csinálni. Szerinte ugyanis Adolf Hitler egy népszerű figura az arab világban, és a Mein Kampf című könyvét is sokan olvassák arrafelé. Hogy mindezt nyomatékosítja a Mohammed még egy horogkeresztre hasonlító logót is kihelyezett az étterem falára.

A kurd regionális kormányzóság azonban nem osztotta Mohammed lelkesedését Hitlerrel kapcsolatban, és arra kötelezte a vendéglőst, hogy változtassa meg az étterme nevét. Az indoklásban kiemelték, hogy a kurdoknak különösen érzékenynek kell lenniük erre a kérdésre, hiszen Adolf Hitler pont úgy gyilkolta meg a zsidókat és más népeket milliószámra, mint Szaddám Huszéin a kurdokat annak idején.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp