Lehetséges-e kiszállni az erőszak spirálból?

Szívfacsaró és idegtépő az HBO sorozata, amely a 2014-es gázai konfliktus kitörésének gyökereiig ás, megmutatva, hogy a személytelen háborús statisztikák mögött lélegző, érző emberek tragédiái állnak. A mi fiaink című izraeli sorozatról a 24.hu kritikáját ajánljuk.

2014 nyarán Izraelt borzalmas bűntény rázta meg: három zsidó fiút hosszas keresés után holtan találták meg. Nem sokkal később a város arabok lakta részén eltűnik egy tizenhat éves fiú, Mohammed. Iszonyúan megverték és felgyújtották, majd a város egyik zsidók lakta, erdős részén ott hagyták a holttestét. Nyomozás kezdődik, miközben a hatóságok próbálták megelőzni, hogy további hasonló bosszúgyilkosságok történjenek. Ám az erőszak mégis elharapózik – a többi pedig már történelem, írja a 24.hu újságírója.

Hagai Levi sorozata mégsem történelmi vagy háborús sorozat, sokkal inkább egy mélyen emberi dráma az évtizedes gyűlölet, a vallás és a vallásnak hazudott extremista törekvések, az előítéletek és a megosztottság közegéről és arról, hogy milyen hatással van ez a közeg azokra a fiatalokra, akik ebben a közegben nőnek fel. A válasz nem egyértelmű: van, akiből a tehetetlenséget, van, akiből a megszállottságot és az agressziót hozza ki a fortyogó gyűlöletnek ez az üstje.

Teljesen reménytelennek tűnik, hogy valaha is kioldódjon ez a feszültséggörcs, amiből Izrael kinőtt. Levi forgatókönyve törekszik a pártatlanságra, amennyire ez lehetséges, és nagy tisztelettel, a teljes kép láttatásának szándékával meséli el a történetet, és üzenete, természetesen, a béke szükségességét hirdeti – hiszen már a cím is célzás: minden elvett élet túl sok – még ha lehetetlennek is tűnik.

A teljes cikk itt olvasható:

Megöltétek a fiainkat, mi megöljük a fiaitokat – és ez így megy a végtelenségig | 24.hu

Az HBO nem a Marvel marketingeseitől tanult: nem ordítja a premier előtt hónapokkal hetente más formában az arcunkba, hogy hé, figyelj, jön-jön-jön. Nem, az HBO bízik annyira a tartalmaiban, hogy ha nem is teljesen, de azért jó részben a szóbeszéd erejére hagyatkozzon, így lett naggyá annak idején a True Detective, a Fargo, nemrégiben pedig a Csernobil.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp