70 év után került elő a lengyel Anne Frank naplója

Éppen csak elérte a felnőttkort 1942-ben, amikor agyonlőtték a nácik. Renia története túl fájdalmas volt a nővére és az anyja számára ahhoz, hogy akkoriban képesek legyenek a naplót elolvasni, amely hamarosan Magyarországon is megjelenik.

Így 70 év kellett ahhoz, hogy a család végül mégis kiadja a történetet, amelyet máris Anne Frank naplójával vetnek össze a világos gondolatok és a mű színvonalas megírása terén, írja a CNN.

Ez a kötet a háborús borzalmak testamentuma, és felteszi azt a kérdést, hogyan lehet mégis továbbélni a legsötétebb időkben, teszi fel a kérdést a kötet amerikai kiadója, a Penguin Books.

A lány Przemyslben, Lengyelország dél-keleti részén élt, amely szovjet megszállás alatt állt egészen addig, amíg 1941-ben a németek lerohanták az Szovjetuniót.

A majdnem 700 oldalas napló 1939 januárban kezdődik, amikor Renia 15 éves volt, és megismerhetjük belőle, miként menekült el a bombázás elől, valamint más zsidó családok eltűnését és a gettó megépülését.

Renia és a testvére, Elizabeth elszakadt az anyjuktól, aki a német oldalon lakott a háború alatt.

Renia költőnek készült, így a napló tele van több tucat költeménnyel. Ezen kívül beszámol arról is, hogy beleszeretett egy Zygmunt Schwarzer nevű fiúba, és pár órával azelőtt váltották az első csókot, hogy a németek elérték Przemysl-t.

Reniát 1942-ben, 18 éves korában ölték meg a nácik. A napló hetven évig el volt zárva a nyilvánosságtól, Renia családja most döntött úgy, hogy mégis kiadják, írja a CNN. Eddig érzelmi okokból nem nyúltak hozzá, sőt, Renia nővére úgy nyilatkozott, hogy csak rövid részleteket tudott egyszerre elolvasni belőle. Most éppen az ő lánya, Alexandra Bellak fordította le a szöveget angolra.

A napló november 25- magyarul is megjelenik.

 

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp