Izraelt a Fehér Ház utáni kémkedéssel gyanúsítják

Az Egyesült Államok arra gyanakszik, hogy Izrael titokban kémedésre alkalmas eszközöket helyezett ki a Fehér Ház környékére. Izrael tagad, Trumpék nem nyilatkoznak az esettel kapcsolatban.

Az Egyesült Államok kormánya nemrég arra a következtetésre jutott, hogy Izrael helyezhette ki azokat a mobiltelefonok megfigyelésére alkalmas eszközöket, amelyeket a Fehér Ház és más szenzitív objektumok környékén találtak meg Washingtonban, írja a Politico három, korábban magas beosztású amerikai kormányzati forrásra hivatkozva.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Donald Trump amerikai elnök

A lap szerint a kémkedésre használt apró eszközök mobil adótornyoknak álcázzák magukat, ezáltal megtévesztik a telefonokat, mire azok hívásinformációkat és egyéb adatokat adnak át az eszközöknek. A Politiconak nyilatkozó, amerikai titkosszolgálatoknál tevékenykedő forrás szerint, miután felfedezték a kémeszközöket, biztosak voltak benne, hogy Izrael helyezte ki azokat.

Egy másik forrás úgy nyilatkozott, hogy az eszközöket Donald Trump, illetve az elnök tanácsadói és közeli munkatársai utáni kémkedésre akarták használni. Arról a lapnak nincsenek információi, hogy sikeres volt-e az adatgyűjtés.

Az egyik magas rangú tisztviselő megjegyezte, hogy miután felmerült a gyanú, hogy Izrael helyezte ki a kémkedésre alkalmas eszközöket, Trump nem dorgálta meg az izraeli kormányt, mint ahogy azt más esetekben tette, amikor egy országot kémkedésen kaptak. Semmilyen következménye nem lett az ügynek, nyilatkozta a forrás.

Izrael visszautasította a cikkben leírtakat, a miniszterelnöki hivatal közleményében hazugságnak nevezte a vádakat. „Az izraeli kormány régóta elkötelezett egy olyan átfogó irányelv mellett, hogy ne vegyen részt hírszerzési tevékenységekben az Egyesült Államokban” – áll a közleményben.

Egy magas rangú izraeli biztonságpolitikával foglalkozó tisztviselő pedig a Ynet-nek nyilatkozva egyszerűen őrültnek nevezte azokat, akik olyat állítanak, hogy Izrael az Egyesült Államokban folytat kémtevékenységet. Hasonlóképpen nyilatkozott az izraeli külügyminiszter, illetve Izrael amerikai nagykövetségének szóvivője.

A Politico megkereste a Fehér Házat, azonban onnan csak annyit közöltek, hogy biztonsági és hírszerzési ügyeket nem kommentálnak. A különböző amerikai elhárító, nyomozó és biztonsági szervektől pedig nem érkezett válasz a lap kérdéseire.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp