Elhunyt Rajk László

Életének 71. évében meghalt Rajk László Kossuth-díjas építész, díszlettervező, az egykori demokratikus ellenzék tagja, majd az SZDSZ egyik alapítója.

Apja Rajk László belügyminiszter volt, akit 1949 októberében, Rajk egyéves kora előtt kivégeztek. Rajkot anyjától, Földi Juliannától is elszakították, aki börtönbe került. Ifj. Rajk László egy átlagnevet, a Kovács István nevet kapta az ÁVH-tól, és a Lóczy Lajos utcában, egy kommunista gyermekotthonban élt éveken át. Anyja csak 1954-ben, a börtönből való szabadulása után kaphatta vissza fiát, ifj. Rajk pedig ekkor vehette fel újra saját nevét.

Rajk 1967-ben a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán kezdte meg tanulmányait, és itt végzett 1972-ben; később a montréali McGill Egyetemen (1975–1976) tanult, ahol 1978-ban mesterfokozatot szerzett. 1978 és 1981 között a BME Mesteriskolájának is hallgatója volt. 2005-ben “Doctor of Liberal Arts – DLA” tudományos fokozatot szerez a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Karán. 2002-től a Brit Építészek Királyi Intézete (RIBA) rendes tagja.

A kezdetektől tagja volt a demokratikus ellenzéknek, ahová az avantgárd művészeti mozgalmon keresztül jutott el, amelynek építészként lett tagja. 1988-ban a Szabad Kezdeményezések Hálózata, majd a Szabad Demokraták Szövetsége alapító tagja volt. Az első szabad országgyűlési választásokon, 1990-ben bekerült a törvényhozásba, amelynek 1996-ig tagja volt.

2009. július 13-án több alapító taggal együtt, kilépett az SZDSZ-ből, majd egy hónappal később több liberális személlyel együtt megalapította a Szabadelvű Polgári Egyesületet.

Halálát először az Építészforum.hu tette közzé. Így írtak róla:

A rövid mondat a magyar építészet egyik legösszetettebb, nyughatatlan alakjának távozását jelenti, egyelőre nehezen felmérhető következményekkel. Rajk László a történelembe született, és életének hét évtizede alatt sokat tett azért, hogy aktívan alakítsa is azt. A Konrád-féle társadalmi reformer kör tagjaként, szamizdatíróként és harcos ellenzékiként, a rendszerváltás követően politikusként, legendás és kedvelt látvány- és díszlettervezőként, és végül, de nem utolsósorban építészként, mégpedig azon kevesek egyikeként, akik vállalták, hogy épületeikkel konfrontatív módon formálják a közízlést és –gondolkodást.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp