Felháborodást okozott a Hitlert rokonszenves figuraként ábrázoló szerző újabb tankönyve

Az ötödikes Hon- és népismeret tankönyvben található feladat szerint a nem megkeresztelt gyerekeknek számon kellene kérni a szüleiken, hogy miért nem keresztelték meg őket.

A közösségi médiában terjed egy részlet az ötödikeseknek szánt Hon- és népismeret tankönyvből, amelyben a következő feladat is olvasható:

„Ha nem vagy megkeresztelve, kérdezd meg szüleidet, miért nem kereszteltek meg téged!”

A hvg.hu szerint a feladat elég nagy felzúdulást okozott a kommentelők körében. A lap Konok Péter publicista, történészt idézi, aki a Facebookon fakadt ki a tankönyv kapcsán:

„Ha iskolai feladatként kapná ezt a kérdést, akkor viszont csúnyán káromkodnék, alighanem még Isten nevét is a számra venném, a különféle szentekről nem is beszélve. Ehhez ugyanis az iskolának semmi köze. Meg másnak sem. Se pro, se kontra.”

A tankönyv szerzője az a Bánhegyi Ferenc, akinek korábban már több történelemkönyvét is vissza kellett hívni a tiltakozások miatt. Az általános iskolák felső tagozatainak szánt tankönyvekben ugyanis Bánhegyi Hitlert és Horthyt rokonszenves figuraként ábrázolta.

De sok bírálat érte korai erkölcstankönyveit is, amelyekben arról értekezett, hogy a „sok befogadott nép szétbomlasztotta az országot”, illetve hogy

„a Tanácsköztársaság kommunista vezető alakjai a zsidóságból kerültek ki, és sok ember halála szárad a lelkükön”.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp