Kóser Rock a Hétkerből – STETL

Sztereotípiák című új slágerrel jelentkezik a STETL nevű magyar-zsidó zenekar, amely magyar és alkalmanként jiddis nyelvű, klezmer alapú rock és világzenét játszik. Legközelebb a szeptember 7-i Pozsonyi Pikniken lehet velük találkozni.

A STETL (a jiddis szó jelentése város) négy éve alakult Budapesten. Eleinte zsidó népdalok feldolgozásával léptek fel elsősorban zsidó eseményeken.

2019 tavaszán egy zenei, koncepcióbeli és tagcserés “reset” után teljesen átalakult a zenekar, az alapító énekes, szövegírő Kovács Gergőhöz tapasztalt rock, metal és jazz zenészek csatlakoztak. Váradi János dobos a heavy rockos Gépmadárból érkezett. Tímár Péter basszusgitáros az Unforeseen, Kovács Marci gitáros pedig a Gamma Baby oszlopos tagja. Yana Bybina orosz szaxofonos hölggyel kezdték kialakítani a fúvós szekciót, amely a többek között a Tárkány Művekből is ismert Pázmándi Gergely klarinétos, szaxofonos valamint az ország egyík legjobb és leginkább foglalkoztatott (pl. Budapest Jazz Bones, NJC Big Band, Fővárosi Rapcirkusz, Irie Maffia…) pozanosa, Csapó Krisztián csatlakozásával lett teljes.

Az új irány elrugaszkodik a zsidó népdal-feldolgozásoktól, magyar és alkalmanként jiddis nyelvű, klezmer alapú rock és világzene, mely showcase események, hazai és külföldi fesztiválok színpadaira készül.

A STETL első dala a Szterotípiák címet kapta. A dalban a negatív zsidó sztereotípiák állnak szemben a valós tényekkel.

Az idei EFOTT fesztiválon debütált az új STETL. Budapesten Szeptember 7-én a Pozsonyi Pikniken valamint Szeptember 9 –én az Ausztrál Lagerstein lemezbemutató turnéjának vendégeként az S8 Underground Klubban lesznek láthatóak.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp