Tiltakozik a Mazsihisz, mert szobrot állítottak egy antiszemita politikusnak

Közleményben tiltakozik a A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) az ellen, hogy Vácon felavatták a „magyarság szellemét megrontó” zsidóságról értekező Kornis Gyula szerzetes, politikus szobrát.

„Vácott kormánytagok és neves vendégek jelenlétében adták át Kornis Gyula szobrát. Egy olyan politikusnak állítottak emléket, aki majd’ egymillió magyar embert akart származása miatt kiszorítani a nemzet tagjai közül” – olvasható a Mazsihisz közleményében.

Antiszemita politikus szobrát avatták fel Vácon – Kibic Magazin

A most Vácon szobrot kapott Kornis Gyula piarista szerzetes és kultúrpolitikus Horthy kormányzósága idején a „magyarság szellemét megrontó” zsidóságról értekezett. Tegnap avatták fel Vácon Kornis Gyula katolikus pap, piarista szerzetes, filozófus, egyetemi tanár, kultúrpolitikus szobrát a Piarista Gimnázium és Kollégium épülete előtt.

Mint írják: „Kornis egyike volt azoknak, akik hittek abban, hogy a magyar oktatási rendszerből és a magyar élet minél több területéről el kell távolítani a zsidó származású vagy zsidó vallású embereket. Kornis antiszemitizmusa felvállalt és közismert volt. Szobrát társadalmi egyeztetés nélkül állították fel.”

A Mazsihisz szerint „az ötletgazda, a döntéshozó és a kivitelező érzéketlen volt mindazon magyarokra – köztük a még velünk lévő négyezer holokauszt túlélőre és családtagjaira – akik bántónak találják ezt a gesztust”. „Nem ez az első eset, hogy ezt tapasztaljuk” – hívja fel a figyelmet a szervezet.

„A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) továbbra is a leghatározottabban tiltakozik az arra méltatlan politikusok rehabilitálása miatt. Sajnáljuk, hogy ismét így történt. Szomorúak vagyunk” – zárul a közlemény.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp