A litván származású Leonard Cohen szobrot kapott Vilniusban

Leonard Cohen zsidó származású kanadai énekes, zenész és költőnek állítottak szobrot Vilniusban litván gyökerei emlékére.

Egy magánkezdeményezésnek köszönhetően a szobor átmenetileg egy étterem udvarán áll, de a városi hatóságok mindent megtesznek annak érdekében, hogy állandó helyet találjanak a szobornak, írja az lrt.lt portál.

Az ötlet John Afseth norvég üzletembertől származik, aki Vilniusban él 15 éve. Az az álma, hogy Vilniusból a Rock’N’Roll globális fővárosa váljék. Ehhez több tucat világsztár szobrát szeretné még elkészíttetni.

„Vilniusnak meg kell találnia az arcát. Én azt az őrült ötletet vettem a fejembe, hogy a Rock’N’Roll világvárosa váljon belőle”, mondta Afseth.

Cohen életnagyságú szobrát a város polgármestere, Remigijus Šimašius és pszichológus felesége, Agnė Matulaitė avatta fel.

Cohen édesanyja Kaunasban született 1905-ben egy zsidó rabbi lányaként. A család 1927-ben vándorolt ki Kanadába. Cohen Kanada második legnagyobb városában, Montreálban született 1934-ben, aztán Kaliforniában élt sok éven át. 2016. novemberében halt meg 82 évesen.

Cohen sosem járt Litvániában.

A szobrot Romualdas Kvintas litván szobrász készítette, aki nemrég hunyt el hosszú betegség után. Egy másik nagy zenész, Frank Zappa szobra több mint 20 éve áll Vilniusban, John Lennon mása pedig néhány éve készült el. Afseth következő terve, hogy az amerikai zsidó énekes Bob Dylannak állítson emléket.

Frank Zappa szobra

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp