Hamasz és az ISIS gyűlöli Izraelt – és egymást?

Robbanás történt a múlt hét első felében két Hamasz ellenőrző ponton a Gázai övezetben, amelynek során 3 rendőr halt meg. Nem Izrael volt az elkövető,  hanem a Hamasz szerint az ISIS öngyilkos merénylői.

A halálos támadás után egy nappal a Hamasz elkezdte letartóztatni az Iszlám Állam és más szalafista mozgalmak támogatóit a Gázai övezetben.

Nem ez az első eset, hogy a Hamasz és az ISIS összecsap az elmúlt években.

Izrael és az USA szerint mind a Hamasz, mind az ISIS terrorszervezet, mégis kérdés, miért tekinti a két csoport egymást ellenségnek?

Iszlamista filozófiák, eltérő célok

A rövid válasz, hogy az Muszlim Testvériség tagjának számító Hamasz egy nemzeti felszabadító mozgalom, amelynek célja, hogy a térségben létrehozzon egy iszlám államot.

Hamasz katonák 2017-ben

Az ISIS jelentése: Iszlám Állam Irak és Szíria területén. Az iszlámon belül a szalafista ághoz tartozik, amely újra létre akarja hozni az iszlám kalifátust, és azt akarja, hogy a Sharia törvényei uralkodjanak az egész régióban. Szerintük a Hamasz és annak támogatói hitehagyottak.

Ennek részben az az oka, hogy a Hamasz részt vett a palesztin demokratikus választásokon Ciszjordániában és a Gázai övezetben, valamint javította a kapcsolatait Egyiptommal, azzal az országgal, amellyel az ISIS 2013 óta háborúban áll.

2018 januárban az ISIS készített egy videót, amely a Hamasz elleni harcra hívja fel a figyelmet, és azzal vádolja a Hamaszt, hogy elárulták a palesztinokat azzal, hogy börtönbe zárták az ISIS harcosokat és más szélsőségeseket Gázában. Valamint azzal, hogy nem állították meg az USÁ-t abban, hogy elismerje Jeruzsálemet Izrael fővárosának, és támogatást fogadtak el Irántól.

A Sinai kapcsolat

Az ISIS Sinai-félszigeti ága a szervezet egyik leghatékonyabban működő része. 2015-ben innen lőttek le egy orosz gépet, amelyen 224 ember vesztette életét, megtámadtak egy szufi mecsetet a félsziget északi részén 2017 novemberében, ahol 311 ember halt meg. Ez volt Egyiptom történetének legvéresebb terrortámadása.

ISIS zászló

Az ellenségem ellensége…

Ebből az következhetne, hogy Izraelnek és a Hamasznak van egy közös ellensége: az Iszlám Állam.

Az ISIS 2017-ben magára vállalta, hogy Izrael déli részére nagy hatótávolságú rakétákat lőnek ki.

2018 februárban, a The New York Times beszámolt arról, hogy két év alatt az izraeli katonaság több mint 100 légicsapást hajtott végre Egyiptom északi részén az egyiptomi elnök tudomásával az ISIS-szel szövetkező dzsihadista csoportok ellen.

Izrael közbeavatkozása segítette az egyiptomi hadsereget, hogy határozott lépéseket tegyen a dzsihádistákkal folytatott harcban, és mindez Izrael számára nagyobb biztonságot jelentett. A művelet során Izrael és Egyiptom titkos szövetségesek lettek.

…nem a barátom

2014-ben az Izraeli Külügyminisztérium közzétett egy cikket a Hamasz és az ISIS közötti hasonlóságokról.

Szerintük mindkét terrorszervezet elsődleges eszközként használja a dzsihádot és az öngyilkos merényleteket. Üldöz és elnyom nem muszlim kisebbségeket, kivégzik azokat, akikről azt sejtik, hogy az ellenfeleiket támogatja, szeretnének alapítani egy államot, amelyet a muszlim törvények irányítanak, erőszakkal foglalnak el területeket, arra tanítják a gyerekeket, hogy áldozzák fel az életüket, népirtást terveznek az ellenségeikkel szemben.

Úgyhogy ennyit arról a nézetről, hogy az ellenségem ellensége a barátom.

A Hamasz rendszeresen lő ki rakétákat Izraelre, és Izrael katonai hadműveleteket hajt végre a Hamasz irányítása alatt álló területeken, valamint gazdasági szankciókat is bevezetett. Ennek ellenére mindkét félnek gyakran van szüksége a másikra, részben azért, hogy ne romoljon  még jobban a helyzet.

Ha a Hamasz megsemmisülne, az olyan vákuumot hozna létre, amelyet akár még szélsőségesebb dzsihadista – akár az ISIS-hez tartozó – csoportok is kitölthetnek.

Az eredeti cikk itt olvasható.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp