Polanski nélkül mutatták be a Dreyfus-ügyről készült filmjét a Velencei Filmfesztiválon

Nagy vitát váltott ki, hogy meghívták Roman Polanski a Dreyfus-ügyet feldolgozó filmjét a 76. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválra. A rendező nem is ment el a bemutatóra, mert attól tartott, hogy esetleg letartóztatják.

Az idei Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon mutatták be először Roman Polanski J’Accuse (Vádolom) című filmjét, amely a hazaárulással megvádolt zsidó származású francia tiszt, Alfred Dreyfus történetét dolgozza fel. Előzetesen nagy vitát váltott ki a szervezőknek az a döntése, hogy bemutatják a filmet a fesztiválon.

Polanski ellen ugyanis az Egyesült Államokban 40 éve van érvényben elfogatóparancs, mert a rendező a ’70-es években kiskorúval lépett szexuális kapcsolatba, és az ítélet elől megszökött az országból. Az amerikai filmakadémia a rendezőt tavasszal kizárta soraiból.

Alberto Barbera, a fesztivál igazgatója megvédte Polanski filmjének meghívását a versenyprogramba. „Meggyőződésem, hogy különbséget kell tenni a művész és a férfi között. A művészet története tele van olyan művésszel, aki különféle természetű, különféle súlyú bűnt követett el. Ennek ellenére sok esetben továbbra is csodáljuk művészetüket. Igaz ez Polanskira is, aki véleményem szerint az európai mozi egyik utolsó nagy, még aktív mestere” – modta Barbera. 

A bemutatóra a Franciaországban élő Polnaski nem utazott el, mert attól tartott, hogy az olasz hatóságok esetleg letartóztathatják, és kiadhatják az Egyesült Államoknak. Korábban Svájcban történt hasonló, amikor a rendező 2009-ben ellátogatott a Zürichi Filmfesztiválra, hogy átvegye az életműdíját. Polanskit letartóztatta a rendőrség, majd házi őrizetbe került, de a svájci igazságügyi minisztérium végül úgy döntött, hogy nem adják ki az Egyesült Államoknak.

„Polanskit nem lehet felmenteni csak azért, mert közismert” – Kibic Magazin

A lengyel igazságügyi miniszter és főügyész bejelentette, hogy megfellebbezi azt a bírósági döntést, amely szerint nem adják ki Roman Polanskit az Egyesült Államoknak, ahol 1977 óta van érvényben elfogatóparancs az Oscar-díjas filmrendező ellen liliomtiprási ügye miatt.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp